• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Σόρος, οι ΜΚΟ και ο Ορμπάν: Χρήμα, δολοπλοκίες και εξουσία

    • Bloomberg
    George Soros Σόρος


    Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ουγγαρία, μετά και την ολοκλήρωση μιας αναφοράς από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για την υποτιθέμενη υπόγεια πολιτική δράση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουγγαρίας ολοκλήρωσαν μια αναφορά σχετικά με το «δίκτυο» που διευθύνει ο Τζορτζ Σόρος, η οποία αποδεικνύει ότι ο μεγαλοεπενδυτής προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές του ερχόμενου έτους, υποστηρίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

    Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Kossuth, ο Ορμπάν κατηγόρησε, για μία ακόμη φορά, τον Σόρος ότι είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει την Ουγγαρία, πλημμυρίζοντας τη χώρα με Μουσουλμάνους μετανάστες.

    Από την πλευρά του, ο Σόρος απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, κατηγορώντας τον Ορμπάν ότι ψεύδεται και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «μαφιόζικο κράτος» που το μόνο που θα εξυπηρετεί θα είναι τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα των ηγετών του. Είπε, μάλιστα, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο καταπιεστική και από το καθεστώς που υπήρχε στη χώρα την περίοδο του κομμουνισμού.

    Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει επικεντρώσει ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία του στο να επιτίθεται εναντίον του Σόρος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη συνέντευξή του, κατηγορώντας τον «κερδοσκόπο» μεγαλοεπενδυτή ότι χρησιμοποιεί τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που χρηματοδοτεί για να κάνουν έργο που κανονικά αρμόζει σε πολιτικά κόμματα. Οι εν λόγω οργανώσεις, σύμφωνα με τον Ορμπάν, ο οποίος επικαλέστηκε την αναφορά των μυστικών υπηρεσιών, είναι έτοιμες να ανοίξουν γραφεία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της κατά των Μουσουλμάνων μεταναστών.

    «Το δίκτυο και ο μηχανισμός του Σόρος έχει αποφασίσει να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουγγαρία», υποστήριξε ο Ορμπάν, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. «Κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της Ουγγαρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Εξοντώστε μας»

    Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει ένα «ανελεύθερο κράτος», ο Ορμπάν έχει σφίξει τον έλεγχο επί των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, χρηματοδοτούνται από ξένα κεφάλαια. Έχει κατακλύσει δε την Ουγγαρία με πινακίδες κατά του Σόρος, ο οποίος είναι υπέρμαχος των ανοιχτών κοινωνιών και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ΜΚΟ στην ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, ο Ορμπάν είχε πάρει και ο ίδιος υποτροφία από τον Σόρος την εποχή που ήταν νεαρός φοιτητής με αντικομμουνιστική δράση.

    Ο Σόρος έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του Ορμπάν, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι ΜΚΟ και οι επικεφαλής τους κινδυνεύουν με διώξεις. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο των Open Society Foundations του Σόρος, την Παρασκευή, το οποίο είχε γυριστεί πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο Σόρος εκφράζει τη θλίψη του για την, όπως λέει, μεταμόρφωση του Ορμπάν από πάλαι ποτέ υπέρμαχο της δημοκρατίας σε κάτι εντελώς αντίθετο σήμερα.

    «Την εποχή εκείνη υποστηρίζαμε με μεγαλύτερη επιτυχία την κοινωνία στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση σε στήριξη και ενημέρωση», αναφέρει ο Σόρος. Το πολιτικό «σύστημα στη σημερινή Ουγγαρία είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που θέλαμε να επιτύχουμε», προσθέτει.

    Ο Σόρος υποστηρίζει επίσης πως η προσωπικότητα του Ορμπάν άλλαξε προς το χειρότερο από τότε που ο ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής έδωσε στον νεαρό τότε υπέρμαχο της δημοκρατίας την υποτροφία σπουδών. Τώρα ο Ορμπάν θέλει να εκδιώξει τις οργανώσεις που στηρίζει ο πρώην ευεργέτης του, λέει ο Σόρος.

    «Θέλει να μας εξολοθρεύσει», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εγώ, προσωπικά, δεν ζω στην Ουγγαρία, αλλά οι άνθρωποι που στηρίζω ζουν εκεί και νιώθουν τον κατατρεγμό στο πετσί τους».



    ΣΧΟΛΙΑ