• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Salt Bae και οι συνεταίροι του αναζητούν επενδυτές – Στο 1 δισ. η αποτίμηση των εστιατορίων τους

    • Bloomberg

    Salt Bae


    Οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας steakhouse Nusr-Et, ευρύτερα γνωστής λόγω ενός από τους ιδρυτές της, του περιβόητου πρώην κρεοπώλη και σεφ Salt Bae, σκέφτονται να πουλήσουν ένα μερίδιο της επιχείρησης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

    Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Ferit Sahenk και οι συνιδρυτές της επιχείρησης, Nusret Gokce (γνωστός ως Salt Bae) και Mithat Erdem, μπορεί να πουλήσουν συνολικό μερίδιο ή μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία σε έναν ή και ομάδα επενδυτών, αναφέρουν άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Επισημαίνουν δε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές και πως τις προσφορές αξιολογεί οικονομικός σύμβουλος.

    Η αποτίμηση της Nurs-Et, ως αυτόνομης επιχείρησης, θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερο, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

    Η εταιρεία Nusr-Et ιδρύθηκε το 2010 στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο κρεοπώλη Gokce και διαθέτει steakhouses και εστιατόρια με μπέργκερ στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στο Ντουμπάι και στη Μύκονο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Gokce και ο Erdem κατέχουν συνολικά το 49% της αλυσίδας εστιατορίων, ενώ η D.ream Group (Dogus Restaurants Entertainment & Management) του Sahenk κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό.

    Η Dogus αντιμετωπίζει σοβαρότατες δυσκολίες με την αποπληρωμή των δανείων που έχει σε ξένο συνάλλαγμα μετά τη σημαντική υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Ο όμιλος αναδιάρθρωσε δάνεια περίπου 2,5 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο και πούλησε μερίδια της σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών της. Σε συνέντευξή του τον Αύγουστο, ο Sahenk είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να πουλήσει επενδύσεις ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η εταιρεία εμφάνισε φέτος κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους περίπου 70 εκατ. δολαρίων, αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι εκπρόσωποι των Gokce, Erdem και της Dogus Holding αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Η εταιρεία D.ream έχει επίσης το franchise των εστιατορίων Zuma, Coya και El Paraguas.

    Επίσης, η Dogus Holding πούλησε το 2018 το 17% της εταιρείας D.ream International BV στην κρατική επενδυτική εταιρεία Temasek της Σιγκαπούρης και στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Metric Capital Partners με έδρα το Λονδίνο, έναντι 200 εκατ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ