• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο επιχειρηματίας που συνεργάστηκε με το Ρονάλντο και τη Μαντόνα δεν είναι πια δισεκατομμυριούχος!

    • Bloomberg

    Tsuyoshi Matsushita


    Μόλις ένα χρόνο πριν αποτελούσε μία από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες της επιχειρηματικής σκηνής της Ιαπωνίας -ένας επιχειρηματίας που κέρδισε δόξα και χρήματα όταν έπεισε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τη Μαντόνα να στηρίξουν τα προϊόντα του.

    Ωστόσο, σήμερα η περιουσία του Tsuyoshi Matsushita βυθίζεται με γοργούς ρυθμούς καθώς οι πωλήσεις του κατρακυλούν και ένα λογιστικό σκάνδαλο έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές της εταιρείας του. Η MTG Co, κατασκευάζει προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συσκευές ομορφιάς, καλλυντικά, εξοπλισμό γυμναστικής. Η συσκευή για την εκγύμναση των μυών είχε την αποδοχή του Ρονάλντο ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας δημιούργησε με τη Μαντόνα μία σειρά περιποίησης του δέρματος. Σήμερα η μετοχή του έχει χάσει το 77% της αξίας της με αποτέλεσμα ο Matsushita να βγει εκτός της λίστας των δισεκατομμυριούχων.

    Οι μέτοχοι της MTG έχουν ελάχιστες ελπίδες να δουν σύντομα τη μετοχή να ανακάμπτει.

    “Η διακυβέρνηση και η συμμόρφωση αποτελούν το πρόβλημα, καθώς και οι αμφιβολίες για το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόστηκε”, υποστηρίζει ο Masamitsu Ohki, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Fivestar Asset Management Co., ο οποίος δήλωσε ότι πούλησε τις μετοχές αμέσως μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο τον περασμένο Ιούλιο.”Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει μετά από αυτές τις εξελίξεις.”

     

    MTG has plunged about 80% this year

     

    Η χρηματιστηριακή αξίας της MTG έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 2,7 δισ. δολαρίων μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σε μόλις 453 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, το ποσοστό 70% που κατέχει ο Matsushita, έχει αξία λιγότερη των 320 εκατ. δολαρίων.

    Τον Μάρτιο, η MTG περιέκοψε την ετήσια πρόβλεψη για τα κέρδη της κατά περίπου 90%, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της ζήτησης για τους κυλίνδρους μασάζ ReFa, μια βασική γραμμή των προϊόντων της. Ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στους Κινέζους τουρίστες στο εξωτερικό θα μειωθούν λόγω ενός νέου κινεζικού νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που απαιτεί από τους μεταπωλητές του διαδικτύου να εγγραφούν τόσο στην Κίνα όσο και στη χώρα που αγοράζουν και να πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους ή να αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινικές κατηγορίες.

    Το Μάιο, η εταιρεία δήλωσε ότι ανακάλυψε ενδεχόμενη λογιστική απάτη στη μονάδα της Σαγκάης. Στις 12 Ιουλίου, διόρθωσε τα κέρδη για τη χρήση που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2018 και για τους έξι μήνες μέχρι τον Μάρτιο,  επισημαίνοντας ότι προέβλεπε απώλεια για ολόκληρο το έτος, μετά από μια έρευνα στο θέμα που ποσοτικοποίησε τον αντίκτυπο.

    Ο επιχειρηματίας με τη Μαντόνα

    Όλοι οι υπάλληλοι θα συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν τα κέρδη τους, λαμβάνοντας μέτρα για την αποτροπή της επανάληψης τέτοιων περιστατικών, δήλωσε ο Shoji Yamashita, επικεφαλής του γραφείου εταιρικής στρατηγικής της MTG. Ο Matsushita αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Ρονάλντο και η Μαντόνα επίσης δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα.

    Ο Ohki της Fivestar Asse δήλωσε ότι πούλησε τις μετοχές επειδή είχε αμφιβολίες για την εταιρεία. “Η ομιλία του προέδρου μοιάζει πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή”, επισήμανε.

    Βέβαια, δεν έχουν εγκαταλείψει όλοι τον Matsushita και την επιχείρηση του. Οι μετοχές της MTG αυξήθηκαν κατά 11% στις 19 Ιουλίου, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες, μετά την ανακοίνωση, από την εταιρεία, μέτρων για την πρόληψη νέων παρόμοιων λογιστικών προβλημάτων. Και συνέχισαν να ενισχύονται αυτή την εβδομάδα.

    Ωστόσο, ο Kyoichiro Shigemura, αναλυτής της Nomura Securities Co., διατύπωσε τις ανησυχίες του. Νωρίτερα αυτό το μήνα έβαλε τη μετοχή στο μικροσκόπιο.

    “Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εταιρεία θα περιορίσει τις ζημιές της και θα αυξήσει τις πωλήσεις”, επισήμανε. “Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε η μετοχή θα φτάσει στο κατώτατο επίπεδο”.

    Ο επιχειρηματίας με το Ρονάλντο

     



    ΣΧΟΛΙΑ