• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Elon Musk στρέφεται στη Morgan Stanley για νέα δάνεια 61 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Elon Musk, Επικεφαλής Tesla


    Όταν πρόκειται για αυτοκίνητα, σήραγγες και πυραύλους, ο Elon Musk σκέφτεται μεγάλα πράγματα. Το ίδιο ισχύει και για τα οικονομικά του.

    Ο δισεκατομμυριούχος πήρε πρόσφατα δάνεια ύψους 61 εκατομμυρίων δολαρίων βάζοντας υποθήκη πέντε ακίνητα στην Καλιφόρνια, τέσσερα στην περιοχή Bel Air του Λος Άντζελες και ένα στο Hillsborough. Τα δάνεια από τη Morgan Stanley, που υπογράφηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2018, αντιπροσωπεύουν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε νέο δανεισμό. Μια αναχρηματοδότηση για ένα ακίνητο 20.200 και πλέον τετραγωνικών ποδών που αγόρασε το 2012 για 17 εκατομμύρια δολάρια μετέτρεψε ένα δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρέος ύψους 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η μηνιαία δόση του: περίπου 180.000 δολάρια.

    Τα δάνεια δείχνουν πώς ακόμα και οι πλουσιότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν υποθήκες για τη διατήρηση της ρευστότητάς τους. Ο Musk, με έσοδα 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, είναι μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων ιδιοκτητών ακινήτων, όπως ο Mark Zuckerberg, ο Ken Griffin και οι Beyonce και Jay-Z, που έχουν βάλει τεράστιες υποθήκες. Ο Griffin, ιδρυτής της Citadel, ξεχωρίζει με δύο υποθήκες το 2016 έναντι συνολικά περίπου 114 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Εκπρόσωποι του Musk στην Tesla δεν απάντησαν στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσαν σχόλια. Η Susan Siering, εκπρόσωπος της Morgan Stanley, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Δανείζοντας τους «Μονόκερους»

    Οι τεράστιες υποθήκες όπως του Musk είναι οι «μονόκεροι» του δανεισμού. Στις περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα δάνειο περνά στην κατηγορία jumbo όταν ξεπερνά τα 484.350 δολάρια. Ο ορισμός ενός super jumbo δανείου δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, αλλά για μια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που εξυπηρετεί πελάτες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία, μπορεί να ξεκινήσει από το εύρος των 2-2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Όταν πηγαίνεις πάνω από τα 10 εκατομμύρια δολάρια, θα το περιγράψω ως “με ραντεβού”», δήλωσε ο Michael Blum, επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου της UBS Wealth Management USA. Σε αυτό το επίπεδο, ο αριθμός των δανείων «ελαχιστοποιείται αρκετά», είπε.

    Πάνω από 230 υποθήκες ύψους 10 εκατομμυρίων έως 20 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν εκκρεμείς το 2018, με το 75 τοις εκατό αυτών να έχουν ληφθεί από το 2013, σύμφωνα με μια ανάλυση της CoreLogic επί των δημόσιων δεδομένων που βρέθηκαν για τις ΗΠΑ. Περισσότερες από τις μισές ασφαλίστηκαν από σπίτια στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο Frank Nothaft, επικεφαλής οικονομολόγος της CoreLogic. Περίπου 180 ήταν αναχρηματοδοτήσεις.

    Morgan Stanley

    Με τα χρόνια, o Musk χρησιμοποίησε τις μετοχές του στην Tesla Inc. για να λάβει προσωπικά δάνεια. Περίπου το 40% της συμμετοχής του στην αυτοκινητοβιομηχανία ήταν δεσμευμένο στα τέλη του 2017, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση. Ο Musk ζήτησε επίσης από τουλάχιστον μία τράπεζα πέρυσι ένα προσωπικό δάνειο που συνδέεται με το μερίδιό του στην εταιρεία πυραύλων SpaceX, είπε ένα άτομο με γνώση του θέματος εκείνη την εποχή.

    Ο Musk, 47 ετών, δε λαμβάνει μισθό από τον Tesla και επανειλημμένα έχει απευθυνθεί στην αγορά για να αγοράσει μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης στην εταιρεία, η οποία ποτέ δεν έχει καταγράψει ετήσια κέρδη. Πρόσφατα έβαλε πωλητήριο σε ένα από τα σπίτια του στο Λος Άντζελες για 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Έχει υποβαθμίσει την έκταση στην οποία ο πλούτος του αποτελεί κίνητρο γι’ αυτόν, γράφοντας στο Twitter τον Οκτώβριο ότι έχει «πολύ λίγο χρόνο για αναψυχή» και λέγοντας ότι δεν έχει «εξοχικές κατοικίες ή γιοτ ή κάτι τέτοιο».

    Ο επιχειρηματίας έχει ένα ευρύ δίκτυο συναλλαγών με την Morgan Stanley, της οποίας η ιδιωτική τράπεζα ήταν ο δανειστής για τις πρόσφατες υποθήκες του. Όταν ο Musk υποσχέθηκε μετοχές της Tesla στο τέλος του 2017, το 55% ήταν στον δανειστή. Η Morgan Stanley, η οποία διαθέτει μονάδα διαχείρισης πλούτου ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει τριπλασιάσει τα δάνεια σε άτομα με μεγάλη περιουσία τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο Musk ήταν επίσης πελάτης της επενδυτικής τράπεζας της εταιρείας, προσλαμβάνοντάς αυτήν και την Goldman Sachs Group Inc. πέρυσι, όταν εξέτασε την πιθανότητα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Tesla. Και οι δύο ήταν κύριοι ασφαλιστές για προσφορές μετοχών και μετατρέψιμων δανείων για την εταιρεία.

    Υβριδικά επιτόκια

    Καθώς οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται σε περιοχές με υψηλό κόστος, περισσότερες ιδιοκτησίες θα ανέλθουν στην κατηγορία δανείων super-jumbo, δήλωσε o Nothaft της CoreLogic. Πολλές θα είναι υβριδικές υποθήκες ρυθμιζόμενου επιτοκίου, με αρχικούς όρους σταθερού επιτοκίου πέντε ετών, που σημαίνει ότι ο όγκος αναχρηματοδότησης είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται.

    Τα δάνεια του Musk είναι για 30 χρόνια, με σταθερό επιτόκιο 3,5 τοις εκατό για τα πρώτα χρόνια και στη συνέχεια προσαρμόζονται με βάση δείκτη.

    Η παροχή μεγα-υποθηκών βοηθά βραχυπρόθεσμα τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και είναι εξαιρετικά στρατηγική μακροπρόθεσμα.

    «Το να αποκτήσεις μια νέα σχέση από πλευράς επενδύσεων με έναν νέο πελάτη υψηλής περιουσίας είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Gauthier Vincent, επικεφαλής συμβουλευτικης για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Deloitte. «Από την πλευρά της πίστωσης, είναι πολύ πιο εύκολο να μπει, αν είσαι πραγματικά καλός σε αυτό, από το να προσπαθείς να ανταγωνιστείς στις επενδύσεις».

    Ο μεγάλος δανεισμός κάνει επίσης τους πελάτες «πιο κολλώδεις», δήλωσε ο Brent Beardsley, ο οποίος διευθύνει το έργο της Boston Consulting Group στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου παγκοσμίως. Εάν ένας πελάτης έχει ένα δύσκολο στον υπολογισμό της αξίας του δάνειο, είναι πιο δύσκολο για αυτόν να φύγει για έναν ανταγωνιστή. Ανάλογα με την πηγή του πλούτου του, τα δάνεια μπορούν να οδηγήσουν έναν τραπεζίτη στα επιχειρηματικά οικονομικά ενός πελάτη, τα οποία μπορεί να συγχέονται με προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Beardsley.

    Θέματα ρευστότητας

    Γιατί όμως οι υπερ-πλούσιοι χρειάζονται δάνεια; Μερικοί, όπως ο Musk, είναι πλούσιοι σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά σχετικά φτωχοί σε μετρητά. Η δραστηριότητα δανεισμού ενισχύεται καθώς πλησιάζει η ώρα των φόρων, με τους πελάτες είτε πλήρως επενδεδυμένους είτε όχι με τόση ρευστότητα όση χρειάζεται για να καταβάλλουν τους φόρους τους, δήλωσε ο Blum της UBS.

    «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πελάτες ότι αυτό που πιθανότατα δεν θέλουν να κάνουν είναι να πωλήσουν μετοχές ή ομόλογα και να δημιουργήσουν μια νέα φορολογική υποχρέωση με την πώληση, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους φέτος», δήλωσε ο Blum.

    Οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές ενδέχεται επίσης να βρουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σχετικά χαμηλό τίμημα για να έχουν ρευστότητα. «Με τα ποσοστά ακόμη σε ιστορικά χαμηλά, είναι ακόμα μια πολύ ελκυστική εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Blum. «Οι πελάτες προτιμούν να μη δεσμεύουν όλη τη ρευστότητα στην αγορά πολύ ακριβής περιουσίας».

    Η δανειοδότηση προς τους πλούσιους εκτείνεται πέραν των υποθηκών. Ο πιο διαδεδομένος τύπος δανεισμού με βάση το ενεργητικό είναι ο δανεισμός που βασίζεται σε χρεόγραφα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων. Άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τα έργα τέχνης, τα σκάφη αναψυχής, τις μετοχές πριν από τη δημόσια προσφορά και τα μερίδια των hedge funds. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και οι γενικοί εταίροι σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να συνάψουν τα λεγόμενα συνεργατικά δάνεια για να επενδύσουν σε ένα νέο ταμείο χωρίς να επηρεάζουν τη δική τους ρευστότητα, δήλωσε ο Vincent της Deloitte.

    Έπειτα, υπάρχουν τα πραγματικά σπάνια δάνεια. Ο Vincent θυμάται μια περίπτωση με έναν πελάτη από τη Μέση Ανατολή από τις ημέρες που ήταν ιδιωτικός τραπεζίτης. Ο πελάτης ήθελε να αγοράσει ένα Boeing 747 «και να ανακαινίσει το εσωτερικό, ώστε η οικογένειά του να πετάει από τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο στο Παρίσι για να κάνει τα ψώνια της το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Vincent.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   «Πράσινο φως» στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank-Grivalia: Τι προβλέπει η συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Το σχέδιο της Κίνας για να εκτοπίσει τη Silicon Valley

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Aegean Airlines: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ