• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο άνθρωπος που έσωσε τη Ray-Ban θέλει να χτίσει μία χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία 4 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Τα εκπτωτικά καταστήματα και τα καπνοπωλεία ήταν μόνο λίγα από τα καθημερινά σημεία όπου πωλούνταν γυαλιά Ray-Ban πριν ο Leonardo Del Vecchio πάρει στα χέρια του μία από τις κορυφαίες μάρκες γυαλιών ηλίου παγκοσμίως.

    Ο Όμιλος Luxottica του Del Vecchio αγόρασε το ζημιογόνο brand το 1999 και το αναδιάρθρωσε πλήρως, αναστέλλοντας τις πωλήσεις, αλλάζοντας κατασκευαστές και στη συνέχεια ανοίγοντας εκ νέου τη διανομή σε μερικά μόνο επιλεγμένα καταστήματα.

    Σήμερα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας κλονίζει μια άλλη βιομηχανία. Ο Del Vecchio, 84 ετών, σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό του στην Mediobanca SpA σε ποσοστό έως και 20%, διαφοροποιώντας περαιτέρω την περιουσία του ύψους 25,2 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή θα τον φέρει με μια οικονομική αυτοκρατορία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μερίδια στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, UniCredit SpA, και την Assicurazioni Generali SpA, την ασφαλιστική που έχει τη Mediobanca ως τον μεγαλύτερο επενδυτή της.

    «Αυτό θα του επιτρέψει να επηρεάσει τη στρατηγική κατεύθυνση της Mediobanca, αλλά και της Generali, η οποία υποψιάζομαι ότι αποτελεί βασικό πόλο έλξης γι’αυτόν», δήλωσε ο Georgi Gunchev, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. «Ο Del Vecchio θα μπορούσε να προβάλει σημαντική επιρροή στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

    Ένας εκπρόσωπος του Del Vecchio δεν απάντησε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο του ζητήθηκε σχόλιο.

    Ο δισεκατομμυριούχος ποντάρει πολλά στις μεγάλες ιταλικές τράπεζες, ακόμη και όταν οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την έκθεσή τους στο τεράστιο χρέος της χώρας. Αν και ο Del Vecchio δήλωσε ότι θέλει να φέρει σταθερότητα στη Mediobanca, με έδρα το Μιλάνο, οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι θέλει αλλαγές στη διακυβέρνηση και μεγαλύτερη επιρροή στην Assicurazioni. Τον Οκτώβριο, ο Del Vecchio ζήτησε ένα νέο business plan στην επενδυτική τράπεζα, το οποίο να επικεντρώνεται λιγότερο στις αποδόσεις της ασφαλιστικής εταιρείας.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Mediobanca, Alberto Nagel, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένει από την επενδυτική εταιρεία του Del Vecchio, την Delfin, να «εργαστεί ενάντια» στην τράπεζα.

    Η Delfin είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Mediobanca, με μερίδιο 9,9% που απέκτησε πέρυσι. Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη στρατηγική του Del Vecchio δήλωσαν ότι θέλει να διαφοροποιήσει την περιουσία του στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες από ό, τι στον τομέα των γυαλιών.

    Οι μετοχές της Mediobanca έχουν αποδώσει 31% κατά το παρελθόν έτος, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων που επανεπενδύθηκαν. Η απόδοσή της στο 4,9% είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με εκείνη της EssilorLuxottica SA. Η Luxottica, την οποία ίδρυσε ο Del Vecchio στη δεκαετία του 1960 καθ’ οδόν προς τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας γυαλιών στον κόσμο, εξαγοράστηκε το 2018 από τη γαλλική Essilor. Ο Del Vecchio έγινε πρόεδρος της επιχείρησης που προέκυψε από τη συγχώνευση και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής 32%.

    Πέρυσι, η EssilorLuxottica ανακοίνωσε την εξαγορά της επιχείρησης λιανικής πώλησης γυαλιών GrandVision NV σε μία συμφωνία που αποτίμησε τη μικρότερη ολλανδική επιχείρηση σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συναλλαγή αντιμετωπίζει πλέον εκτεταμένους ελέγχους από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ