• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ντράγκι: Ετοιμάζει μικρό πακέτο στήριξης για να κλείσει τις πληγές της πανδημίας

    • Bloomberg
    Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Πακέτο στήριξης των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία ετοιμάζει η κυβέρνηση Ντράγκι. Σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το πακέτο δεν θα απαιτεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού της χώρας.

    Τα μέτρα ενδέχεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση σε τομείς που επλήγησαν από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, ανέφεραν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το πακέτο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αναχρηματοδότηση της άδειας για εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

    Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, η κυβέρνηση Ντράγκι προκρίνει την χρήση πόρων που υπάρχουν, που προς το παρόν υπολογίζονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει νέο δανεισμό.

    Η απόφαση αυτή ενδέχεται να φέρει τον Ντράγκι σε σύγκρουση με άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που πιέζουν για μεγαλύτερες δαπάνες. Για παράδειγμα, ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε την Τετάρτη να διευρυνθεί το έλλειμμα, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας.

    Μέτρα για την στήριξη φτωχότερων νοικοκυριών από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ίσως αποφασιστούν αργότερα, πιθανώς μετά την εκλογή νέου προέδρου της χώρας.

    Η εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες θα αυξηθεί στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 από 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

    Οι επιπλέον δαπάνες -συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής στήριξης- θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η La Stampa πριν από λίγες ημέρες.

    Εκπρόσωποι του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Η κυβέρνηση της Ιταλίας εισέρχεται σε μια ευαίσθητη φάση, καθώς επίκειται η εκλογή νέου προέδρου στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Ντράγκι θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση και αυτό θεωρείται ότι αποδυναμώνει τις συγκλίσεις που έχει πετύχει με τα κόμματα που τον στηρίζουν στην θέση του πρωθυπουργού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ισχύς του Ντράγκι υποχωρεί και αυτό φέρνει δύσκολες ώρες για την Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ