• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Nomura: Οι τιμές της κρουαζιέρας θα υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 10%

    • Bloomberg

    Harry Curtis, Nomura


    Οι εταιρείες κρουαζιέρας μπορεί να δουν τις τιμές τους να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 10% εντός του 2020, καθώς το “μαξιλάρι” των κρατήσεων τους εξανεμίζεται μετά τα επιθετικά πρωτοσέλιδα που αφορούν στον κορονοϊό, σύμφωνα με την Nomura Instinet.

    Οι Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises Ltd. και Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 43% από τις αρχές της χρονιάς, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα στην Carnival αρκετοί επιβάτες μολύνθηκαν με τον Covid-19. Στο επίκεντρο βρέθηκε το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess μετά τον θάνατο από κορονοϊό ενός άνδρα 71 ετών από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το συγκεκριμένο πλοίο.

    “Οι κρατήσεις κρουαζιερόπλοιων (και οι μετοχές των εταιρειών) είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιδεινώνονται έως ότου τα περιστατικά Covid-19 κορυφωθούν στην εγχώρια αγορά και η κάλυψη των ειδήσεων περιοριστεί”, ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Harry Curtis σε σημείωμα του. Ενώ η Norwegian Cruise και η Royal Caribbean δεν είχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στα πλοία τους, ο αναλυτής δήλωσε ότι είναι “αφελές να πιστεύουν ότι δεν έχουν κίνδυνο”.

    Ο Curtis πιστεύει ότι οι καθαρές κρατήσεις – νέες κρατήσεις μείον τις ακυρώσεις – «κινούνται αρνητικά την τελευταία εβδομάδα και μειώνουν το “μαξιλάρι” κρατήσεων της βιομηχανίας για το 2020/2021». Οι νέες κρατήσεις ήταν σταθερές την περασμένη εβδομάδα αλλά σε “σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι απαιτείται για να γεμίσουν τα πλοία”, ανέφερε ο Curtis. Η κατάσταση στο Grand Princess πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των καθαρών κρατήσεων, τέτοια ώστε οι τιμές να μειωθούν κατά 10% ή και περισσότερο φέτος.

    Στο μεταξύ, οι ηγέτες της βιομηχανίας κρουαζιέρας πρόκειται να συναντηθούν με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Michael Pence, το Σάββατο, για να συζητήσουν τις στρατηγικές περιορισμού και προστασίας των καταναλωτών. Ο Curtis ανησυχεί ότι η Carnival δεν θα είναι τόσο «προνοητική» όσο θα έπρεπε. Ενώ η Royal Caribbean και η Norwegian έλαβαν προφυλάξεις “μεγαλύτερες από τα συνηθισμένα μέτρα της βιομηχανίας,” η Carnival θα μπορούσε να είναι πιο επιθετική στην προστασία των επιβατών της, είπε.

    Η Nomura δίνει σύσταση για την Carnival Corp. “ουδέτερη” και τιμή στόχο τα 42 δολάρια για τις μετοχές της. Για την Royal Caribbean και την Norwegian Cruise δίνει σύσταση “αγορά”, με τις αντίστοιχες τιμές-στόχους στα 115 δολάρια και 60 δολάρια αντίστοιχα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ