• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέες επενδύσεις από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη αλυσίδας παιχνιδιών παρά την πανδημία

    • Bloomberg

    Μουκές Αμπάνι Επιχειρηματίας


    Η αλυσίδα Hamleys of London Ltd. σκοπεύει να ανακαινίσει  τη ναυαρχίδα των καταστημάτων της στο Λονδίνο που πουλάει τα πάντα, από γιο γιο μέχρι συναρμολογούμενα αεροπλάνα, παρά την κρίση που πλήττει το λιανικό εμπόριο παιχνιδιών λόγω της πανδημίας.

    Το σχέδιο επέκτασης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει το άνοιγμα νέων καταστημάτων, είναι μια σημαντική κίνηση για μια εταιρεία που είχε τέσσερις ιδιοκτήτες μέσα σε 15 χρόνια και δραστηριοποιείται σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, όπου οι πωλήσεις μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, άλλα καταστήματα λιανικής στη Βρετανία έχουν προχωρήσει σε περικοπή άνω των 35.000 θέσεων εργασίας, κλείνουν καταστήματα και επενδύουν σε ψηφιακές στρατηγικές σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν από την πανδημία, η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και ψωνίζουν οι άνθρωποι.

    Richest Asian Buys Famed British Toy-Store Chain Hamleys
    The Hamleys Group Ltd. flagship store on Regent Street in London.

    Η επέκταση είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στη μάρκα και τη στρατηγική, δήλωσε ο Sumeet Yadav, διευθύνων σύμβουλος για την λιανική στρατηγική παγκοσμίως της Reliance Brands. Η θυγατρική της Reliance Industries Ltd. του Ινδού δισεκατομμυριούχου Μουκές Αμπάνι, εξαγόρασε το γνωστό εμπορικό σήμα πριν από ένα χρόνο έναντι περίπου 70 εκατομμυρίων στερλίνων (92 εκατομμύρια δολάρια), λίγους μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας.

    «Ήταν ένα πολύ περιπετειώδες ταξίδι», είπε ο Yadav σε μια συνέντευξη, αλλά «δεν θα μας εμποδίσει από το να κάνουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

    Η Hamleys άνοιξε το 1760 από τον William Hamley. Τα τελευταία χρόνια έχει αγωνιστεί σκληρά και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των Ludendo Groupe της Γαλλίας και C.Banner International Holdings Ltd. της Κίνας, απέτυχαν να οδηγήσουν τις πωλήσεις σε άνοδο ή να επεκταθούν διεθνώς.

    Η Reliance Brands πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ευκαιρία να πετύχει, καθώς έχει διαχειριστεί το franchise Hamleys στην Ινδία την τελευταία δεκαετία και έχει στενή σχέση με την εταιρεία. Ωστόσο, έχει ήδη χάσει έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο στο κατάστημα λιανικής πώλησης παιχνιδιών – τον David Smith,  ο οποίος αποχωρεί μετά από μόλις επτά μήνες.

    Η Hamleys, η οποία διαθέτει 179 καταστήματα σε 16 χώρες, δεν έχει παρουσιάσει κέρδη για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι πιο πρόσφατοι ισολογισμοί της, για το 2019, δείχνουν απώλειες περίπου 10 εκατομμυρίων στερλινών (13 εκατομμύρια δολάρια) με τα έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 48 εκατ. στερλίνες.

    Η εταιρεία λιανικών πωλήσεων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ανακαίνισης του επταόροφου καταστήματος της στην Regent Street του Λονδίνου. Θέλει επίσης να ανοίξει  καταστήματα στο Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιουκάστλ της Αγγλίας και να επεκταθεί στη  Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Η πανδημία δημιούργησε μερικές προκλήσεις για τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις διαδραστικές επιδείξεις παιχνιδιών. Ο ιστότοπος θα λανσαριστεί ξανά μέχρι το τέλος του 2020, βασιζόμενος στις ψηφιακές πωλήσεις.

    Ωστόσο, ο Sumeet Yadav αρνήθηκε να αποκαλύψει τα κεφάλαια που επενδύει η Reliance, περιγράφοντας το ποσό ως σημαντικό και άξιο ενός brand που είναι 260 ετών. «Η εμπειρία στο Hamleys δεν μπορεί να μέτρια”, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ