• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αγοραστική φρενίτιδα από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας που θέλει να ανταγωνιστεί την Amazon

    • Bloomberg

    Μουκές Αμπάνι Επιχειρηματίας


    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, Μουκές Αμπάνι, ο οποίος κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας μερίδια της εταιρείας τεχνολογίας που διαθέτει, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέες εξαγορές.

    Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος επιδιώκει να αποκτήσει διαφορά τοπικά διαδικτυακά καταστήματα λιανικής πώλησης, προκειμένου να επεκτείνει τις προσφορές προϊόντων, πραγματοποιώντας αγώνα δρόμου για να χτίσει την δική του πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και να ανταγωνιστεί την Amazon.com Inc., αναφέρουν πηγές.

    Η Reliance Industries Ltd., ο κολοσσός πετρελαίου, λιανικής και τηλεπικοινωνιών του Αμπάνι,  βρίσκεται σε διάφορα στάδια διαπραγματεύσεων είτε για να εξαγοράσει ή για να αποκτήσει μερίδιο στην Urban Ladder, διαδικτυακό πωλητή επίπλων, στην Zivame, εταιρεία εσωρούχων, και στην Netmeds, η οποία διανέμει φάρμακα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία.

    Ο 63χρονος μεγιστάνας επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία του στη λιανική, σε μία αγορά που βρίσκεται στο στόχαστρο παγκόσμιων γιγάντων όπως η Amazon, αλλά και πολλών εγχώριων ανταγωνιστών, οι οποίοι στοχεύουν στην προσέλκυση πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτών. Τον προηγούμενο μήνα ο μεγιστάνας αναφέρθηκε στα σχέδια του για την εξεύρεση επενδυτών για την Reliance Retail Ltd., λίγες ημέρες αφότου πούλησε συνολικό μερίδιο 33% της επιχείρησης του, Jio Platforms Ltd. – εταιρία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών – σε συνεργάτες συμπεριλαμβανομένων των Facebook Inc. και Google.

    “Εποχές σαν αυτή, η αξία αρκετών εταιρειών λιανικής είναι ιδιαίτερα ελκυστική και η Reliance βρίσκεται σε μια αξιοζήλευτη θέση, με μεγάλη χρηματοοικονομική άνεση”,  επισήμανε ο Πρόναμ Τσάτερτζι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BluePi Consulting. “Στα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπουμε μία εταιρεία λιανικής να λαμβάνει πλεονεκτική θέση. Με αυτές τις εξαγορές η Reliance προετοιμάζεται να πάρει το προβάδισμα”.

    Η Reliance μπορεί να πληρώσει μέχρι και 160 εκατομμύρια δολάρια για την Zivame, με έδρα το Μπανγκαλόρ, ανέφερε το Economic Times νωρίτερα. Η συμφωνία με την Urban Ladder μπορεί να σταθεροποιηθεί στα 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για την Netmeds να κυμανθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν τα τοπικά μέσα. H Milkbasket, μια εταιρία παράδοσης γάλατος, είναι επίσης ένας από τους στόχους της εταιρείας, υποστήριξε η Times of India την Δευτέρα.

    Το πρόσφατο κυνήγι του Αμπάνι για συμφωνίες ακολουθεί ένα κύμα παρόμοιων εξαγορών που ξεκίνησε το 2017. Από τότε, ο όμιλος του έχει αποκτήσει την βρετανική αλυσίδα παιχνιδιών Hamleys, μια τοπική εφαρμογή streaming μουσικής, την Saav, την εταιρεία logistics Grab a Grub Services και την Haptik, chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Η Reliance κοντεύει να κλείσει επίσης μια συμφωνία για την απόκτηση μεριδίων σε μερικές μονάδες της ινδικής εταιρείας λιανικής Future Group, ανέφεραν πηγές τον Ιούνιο.

    Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ο Αμπάνι αποκάλυψε το portal αγορών JioMart, που τώρα παραδίδει προϊόντα σε 200 πόλεις. Το κυνήγι περιουσιακών στοιχείων σημειώνεται σε μία εποχή κατά την οποία η πανδημία έχει διακόψει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει μειώσει δραματικά τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα, ενώ έχει δώσει ώθηση στις διαδικτυακές παραγγελίες από άτομα που βρέθηκαν σε lockdown.

    Οι συζητήσεις είναι μέρος του εντεινόμενου πολέμου για την προσέλκυση των Ινδών πελατών -τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα φυσικά καταστήματα. Η Amazon έχει δεσμευτεί να επενδύσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια στην χώρα, ενώ η Walmart Inc. ξόδεψε 16 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την ηγετική εταιρεία του τοπικού ηλεκτρονικού εμπορίου, Flipkart Online Services Pvt. το 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ