• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα βουτιά για το πετρέλαιο υπό την απειλή της παγκόσμιας ύφεσης

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες μέχρι τα επίπεδα που είχε βρεθεί πριν από σχεδόν 17 χρόνια, καθώς η πανδημία του κορονοϊού απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία και χτυπά τη ζήτηση, την ώρα που υπάρχει έκρηξη προσφοράς.

    Τα futures στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν έως και 2,8%, στα 26,20 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2003. Η τελευταία φορά που η τιμή του αργού πλησίασε σε αυτά τα επίπεδα ήταν όταν ο ιός SARS, έπληξε την Ασία. Τελικά η τιμή του εμπορεύματος κάλυψε μέρος των αρχικών απωλειών αλλά εξακολουθεί να καταγράφει πτώση άνω του 15% αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία επικρατεί αυξημένη μεταβλητότητα.

    Και ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους από την εξάπλωση του ιού, η κατάρρευση της ζήτησης αργού πετρελαίου και παράλληλα η αυξημένη προσφορά από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως συνεχίζουν να οδηγούν σε πτώση τις τιμές.

    Oil's flirting with its lowest level in almost 17 Years

     

    “Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο peak της μείωσης της ζήτησης ακόμη”,  δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς Ασίας-Ειρηνικού στην AxiCorp, ο οποίος προβλέπει ότι το πετρέλαιο μπορεί να μειωθεί στα 18-20 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Απριλίου του West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 4 σεντς και διαμορφώθηκαν στα 26,91 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Σιγκαπούρης. Η τιμή του brent ενισχύθηκε κατά 26 σεντς και διαμορφώθηκε στα 28,99 δολάρια στο ICE, ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει κατά 4,4%.

    Η Goldman Sachs Group Inc. επισημαίνει ότι η κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του brent κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 20 δολάρια το βαρέλι.

    Η Standard Chartered Plc εκτιμά ότι το χαμηλό για τον παγκόσμιο δείκτη του αργού πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από τα 20 δολάρια το επόμενο τρίμηνο, ενώ η Mizuho Securities προειδοποίησε για ενδεχόμενες αρνητικές τιμές καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πλημμυρίζουν την αγορά με πετρέλαιο.

     

    One gauge of WTI volatility is near the highest on record

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ