• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed

    • Bloomberg


    Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Ο Πάουελ, ο οποίος θα καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη και την Τετάρτη αναφορικά με την εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αναμένεται να επαναλάβει την άποψη που είχε και στις 10 Ιουνίου, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επιτόκια να παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως το 2022.

    Ο χρυσός ενισχύθηκε και από τις ανησυχίες για τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ και το αδύναμο δολάριο.

    Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει κούρσα ανόδου από τις αρχές του έτους καθώς η πανδημία πυροδότησε πρωτοφανές κύμα μέτρων τόνωσης, εξέλιξη που έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο.

    Τη Δευτέρα ο χρυσός υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα αρχίσει να αγοράζει μεμονωμένα εταιρικά ομόλογα και θα επεκτείνει το πρόγραμμα δανεισμού.  Την Τρίτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε το εκτιμώμενο μέγεθος των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ η Reserve Bank of Australia δήλωσε ότι η οικονομία του έθνους είναι πιθανό να χρειαστεί υποστήριξη από την πολιτεία για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 1.733,07 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 0,3%, στα 1.730,29 δολάρια.

    “Η μεγαλύτερη πρόκληση για το χρυσό είναι το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιες οικονομίες να επιβάλουν εκ νέου lockdowns εάν υπάρξει μεγάλη αύξηση”, δήλωσε ο Madhavi Mehta, αναλυτής της Kotak Securities, προσθέτοντας: «Αν δεν υπάρχουν νέοι περιορισμοί, ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει το ανοδικό του momentum».

    Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ενισχυόταν κατά 0,3%, η πλατίνα σημείωνε άνοδο 0,5% και το παλλάδιο κατέγραφε κέρδη 0,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ