• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπορεί ο χρυσός να έχει χάσει τη λάμψη του;

    • Bloomberg
    Ευρώπη


    Το ένα πλήγμα μετά το άλλο δέχεται αυτήν την εβδομάδα ο χρυσός, ο οποίος εδώ και χρόνια θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια παγκοσμίως.

    Και αυτό γιατί ενώ όλες οι συνθήκες θα έπρεπε να τον ευνοούν – από την αναταραχή στην Ιταλία και την υποχώρηση των μετοχών μέχρι την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων και την αναθεώρηση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ – η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εξακολουθεί να κινείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

    Ακόμη και οι ζοφερές προβλέψεις του Τζορτζ Σόρος δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στην τιμή του χρυσού.

    Το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο το 2018 παρά το γεγονός ότι η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές θα έπρεπε, λογικά, να έχει στρέψει τους επενδυτές στο ασφαλές «λιμάνι» του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τα αμερικανικά ομόλογα και η άνοδος του δολαρίου μονοπωλούν αυτήν τη στιγμή το ενδιαφέρον των επενδυτών, υποστηρίζει ο Stephen Innes, επικεφαλής του τμήματος trading στην Oanda Corp.

    «Το ισχυρότερο δολάριο είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας, αλλά με την κατάρρευση των ευρωπαϊκών ομολόγων σε πλήρη εξέλιξη, οι επενδυτές καταφεύγουν μαζικά στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων», υποστηρίζει ο ίδιος.

    Οπότε «αυτή η στροφή προς το καταφύγιο των αμερικανικών ομολόγων παρέχει στήριξη στο δολάριο και θαμπώνει σε κάποιο βαθμό τη λάμψη του χρυσού».

    Η τιμή spot του χρυσού, η οποία την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε χαμηλό έτους (για το 2018), στα 1.282,18 δολάρια ανά ουγκιά, βρισκόταν την Τετάρτη κοντά στα 1.300 δολάρια. Την Τρίτη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά 15 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από την ημέρα που η Βρετανία αποφάσισε να βγει εκτός ΕΕ, αλλά η τιμή του χρυσού έμεινε στάσιμη.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Stephen Innes δεν βιάζεται να κηρύξει το τέλος του χρυσού.

    «Θα συνεχίσω να επενδύω στον χρυσό, καθώς οι κίνδυνοι περαιτέρω υποχώρησης είναι περιορισμένοι, με την πληθώρα των γεωπολιτικών κινδύνων που βρίσκονται στο τραπέζι», λέει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν φανατικά χρυσό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έχει αλλάξει για όσους πουλάνε και αγοράζουν χρυσές λίρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω χρυσές λίρες Αγγλίας και ράβδους χρυσού;



    ΣΧΟΛΙΑ