• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μια βόλτα μέσα στο πιο περίεργο κατάστημα πολυτελείας στη Νέα Υόρκη (video)

    • Bloomberg

    creelandgow.com


    Τα προϊόντα στο Creel & Gow, μια μικρή μπουτίκ σε έναν ήσυχο δρόμο του Μανχάταν, είναι όλα μοναδικά και παράξενα και έχουν αποκτηθεί από τα πέρατα της γης. Και δεν είναι καθόλου φθηνά.

    Κινέζικα μαντήλια μαλλιών που φορέθηκαν στις όπερες του 20ου αιώνα καλύπτουν έναν τοίχο πάνω από γαλλικά απολιθώματα αξίας 20.000 δολαρίων, τα οποία χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πριν. Υπάρχουν επίσης κεραμικά από την πόλη Λούξορ στην Αίγυπτο, σουπλά από την Κολομβία και μια συλλογή από εξωτικά ζώα – όλα νεκρά. Το κατάστημα αυτό στην Upper East Side του Μανχάταν περιλαμβάνει ένα βαλσαμωμένο Ευρασιάτικο Αετό και μια ζέβρα από τη Νότια Αφρική αξίας 6.000 δολαρίων. Ένας αποδομημένος αστακός σε μια ξύλινη θήκη θα σας κοστίσει 12.000 δολ.

    creelandgow.com
    Το κατάστημα δεν είναι μακριά από τις πολυσύχναστες οδούς των Fifth και Madison, αλλά απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από αυτές αν σκεφτεί κανείς τι πουλάει. Τα κτήρια σε αυτό το τετράγωνο των αστικών παλατιών περιλαμβάνουν μια έπαυλη των 61 εκατ. δολαρίων που κάποτε ανήκε στον σχεδιαστή Reed Krakoff και ένα οχυρό των 21 εκατ. δολαρίων χτισμένο από τον γνωστό κληρονόμο Paul Mellon.

    Ο Jamie Creel ωστόσο, ο οποίος άνοιξε το κατάστημα το 2012, δεν ανήκει στους παρείσακτους. Είναι γόνος της οικογένειας Gardiner, λόρδοι του δικού τους ιδιωτικού νησιού στα Χάμπτονς από το 1600. Ο ίδιος πούλησε τα δικαιώματά του στον θείο του χρόνια πριν και τώρα περνά τον χρόνο του ταξιδεύοντας.

    creelandgow.com

    «Δεν ακολουθώ κανένα από τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα», λέει ο ίδιος για το μαγαζί του. «Προσπαθώ να κάνω κάτι που δεν έχει κάνει κανείς ποτέ».

    Όταν ήταν έφηβος, οι γονείς του Creel τον έστειλαν στην Κένυα, όπου συνήθιζε να ανταλλάσσει τα τζιν του για σπαθιά. Τώρα βρίσκει εκκεντρικά αντικείμενα καθώς περιπλανιέται σε μέρη όπως η Τανζανία, η Μοζαμβίκη και το Μαρόκο.

    creelandgow.com

    Και αφού βρίσκεται σε μια από τις πλουσιότερες γειτονιές του πλανήτη, οι πελάτες του ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία. Οι περαστικοί ελκύονται από τα περίεργα αντικείμενα στην μπροστινή βιτρίνα ενώ πολλοί πελάτες κάνουν ειδικές παραγγελίες, ελπίζοντας ότι ο Creel μπορεί να τους βρει κάτι το ασυνήθιστο. Το κατάστημα αποτελεί επίσης παράδεισο για τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων, αφού εκεί μπορούν να βρουν μοναδικά κομμάτια για τους πολύ πλούσιους πελάτες τους.

    creelandgow.com

    Η επιχείρησή του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα, ενώ υπάρχουν και επεκτατικά σχέδια για ένα δεύτερο κατάστημα στο Παρίσι.

    «Βγάζουμε λεφτά», λέει ο ίδιος. «Όλως παραδόξως».

    Οι πελάτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς περπατούν μέσα στο κατάστημα – μην τυχόν ρίξουν κάποιο βάζο ενός αιώνα. Κάποτε, μια γυναίκα έριξε έναν βαλσαμωμένο πιγκουίνο σπάζοντας το ράμφος του. Ο Creel εξήγησε ότι έπρεπε να το στείλει πίσω στον ταριχευτή για να το επισκευάσει. Τα πιο ευαίσθητα ωστόσο είναι τα γυάλινα κομμάτια του. Ένα γυάλινο σφυρί, για παράδειγμα, με γυάλινα καρφιά.

    «Εντελώς άχρηστο», λέει ο Creel. «Αλλά είναι όμορφο».

     



    ΣΧΟΛΙΑ