• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Με ρεκόρ μετρητών ξεκινούν το 2020 τα private equity

    • Bloomberg
    moneypipeline


    Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τα μετρητά που διαθέτουν οι εταιρείες private equity για τοποθετήσεις το 2020.

    Εταιρείες που ελέγχονται από τις Blackstone Group Inc. και Carlyle Group LP έχουν συγκεντρώσει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,5 τρισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί σε περίοδο κλεισίματος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Preqin. Ενώ πέρυσι σημειώθηκαν συμφωνίες private equity αξίας σχεδόν 450 εκατ. δολαρίων, η κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος, θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    “Εισήλθαμε σε ένα έτος κατά το οποίο οι άνθρωποι έχουν καλύτερη ψυχολογία για τις οικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές σε σχέση με ένα χρόνο πριν”, δήλωσε ο Jason Thomas, επικεφαλής ανάλυσης για τον κολοσσό του private equity, Carlyle.

    Ας δούμε τα στοιχεία της βιομηχανίας κατά το 2019 και τι μπορεί να σημαίνουν για τους επόμενους 12 μήνες.

    Dry Powder

    Τα χαμηλά επιτόκια, η άνοδος των αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες και τα χρόνια υποαπόδοσης των hedge funds έχουν ωθήσει τους επενδυτές στα private equity, σε μία προσπάθεια αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων. Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να συγκεντρώσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι αποτιμήσεις αυξάνονται και ο ανταγωνισμός για συμφωνίες κορυφώνεται.

    Ένας λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις επέλεξαν να διατηρήσουν τα μετρητά περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, είναι επειδή οι επενδυτικές επιλογές τους επεκτείνονται, σύμφωνα με τον Kewsong Lee, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Carlyle.

    “Δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που συνεχίζουν να αυξάνονται, υπάρχουν και νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που αναδύονται στο πλαίσιο του private equity, δήλωσε ο Lee.

    Deal Flows

    Ενώ η δραστηριότητα σε νέες συμφωνίες μειώθηκε ελαφρά το 2018, τα στοιχεία του περασμένου έτους ήταν ακόμη ισχυρά καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν να προσεγγίζουν μεγαλύτερους στόχους.

    Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πέρυσι ήταν η εξαγορά ύψους 14 δισ. δολαρίων της εταιρίας οπτικών ινών Zayo Group Holdings Inc. από το private equity  EQT AB με έδρα τη Στοκχόλμη και την Digital Colony Partners.

    Το μετρητά που υπάρχουν διαθέσιμα θα μπορούσαν να φέρουν ακόμα περισσότερες συμφωνίες το 2020, δήλωσε ο Dave Tayeh, επικεφαλής των private equity  στη Βόρεια Αμερική, για την εταιρεία Investcorp.

    “Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν τις επόμενες συναλλαγές – από την βεβαιότητα που υπάρχει πλέον σχετικά με το Brexit έως τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς”, δήλωσε ο Tayeh. “Ωστόσο, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και οι υψηλές αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.”

    Fundraising Slows

    Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, η συγκέντρωση κεφαλαίων έχει σημειώσει πτώση από το υψηλό του 2017. Το ποσό των κεφαλαίων που αντλήθηκαν το 2019 από τα παλαιότερα funds ή εκείνα που άρχισαν να επενδύουν πέρυσι ήταν περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    “Έχουμε βρεθεί στο υψηλότερο σημείο συγκέντρωσης κεφαλαίων, δήλωσε ο Graham Elton, πρόεδρος της επιχείρησης private equity Bain & Co. στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. “Αυτοί που θα υποφέρουν είναι όσοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του φάσματος των επιδόσεων.”

    “Από τη σκοπιά της άντλησης κεφαλαίων (fundraising), πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε πιθανός δισταγμός μεταξύ των έμπειρων επενδυτών θα αντισταθμιστεί τουλάχιστον εν μέρει από την είσοδο νέων επενδυτών που θα βρεθούν στο χώρο – άτομα με μεγάλες περιουσίες και οικογενειακά γραφεία ειδικότερα”, δήλωσε ο Andres Saenz, επικεφαλής στον κλάδο private equity της EY.

    Downward Trend

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών που έληξαν τον Μάρτιο, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είχαν απόδοση κατά μέσο όρο πάνω από 13% ετησίως, έναντι περίπου 9% ετησίως για το δείκτη S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

    Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορεί να δυσκολευτούν να επαναλάβουν τα προηγούμενα κέρδη. Η παλίρροια των νέων κεφαλαίων έχει ωθήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος των αποδόσεων – ένα μοτίβο που συμβαίνει σε όλους τους κλάδους της αγοράς, δήλωσε ο Jill Shaw, διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Associates, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια για λογαριασμό πλούσιων οικογενειών και συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

    Το τεράστιο αποθεματικό κεφαλαίων δημιουργεί ανησυχία και μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις επενδυτικές αποδόσεις, επισήμανε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Paul Gulberg, σε σημείωμα του Ιουλίου.

    Ο Thomas της Carlyle δήλωσε ότι βλέπει ευκαιρίες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ ο Shaw από την Cambridge Associates εξέφρασε την προτίμηση του σε εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου “οι τιμές κυμαίνονται σε πιο λογικά επίπεδα”.



    ΣΧΟΛΙΑ