• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ύφεση δεν είναι η βασική γραμμή της ΕΚΤ για την ευρωζώνη

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε την ιδέα ότι η ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση, αναφέρει το bloomberg.

    «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ύφεση στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Bloomberg Television την Τρίτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Δεν το έχουμε αυτό ως βασική γραμμή».

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά «τα χαμηλότερα ποσοστά» της ανεργίας, τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την προοπτική για ένα δυνατό καλοκαίρι για την τουριστική βιομηχανία, ως τις δυνάμεις που θα αντισταθμίσουν τους αρνητικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Το ευρώ εκτινάχθηκε μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, καλύπτοντας τις προηγούμενες απώλειες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ για να φτάσει στο ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 1,0724 και σημείωσε ράλι έναντι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ελβετικού φράγκου και της στερλίνας.

    Η Λαγκάρντ μίλησε μια μέρα αφότου παρουσίασε το όραμά της για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια. Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση της σε blog υποστήριξε ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να βγει από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να αναμένεται τον Ιούλιο.

    Το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα για δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρίτο τρίμηνο έχει ενοχλήσει ορισμένους αξιωματούχους επειδή θα απέκλειε ουσιαστικά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    «Όταν είσαι εκτός αρνητικού, μπορεί να είσαι στο μηδέν, μπορεί να είσαι λίγο πάνω από το μηδέν», είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουμε με βάση τις προβλέψεις μας, με βάση τις μελλοντικές μας οδηγίες».

    Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να αναφέρει εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Tέλος στα αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ