• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να ρυθμιστούν

    Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε μια δήλωση «φωτιά» προχώρησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν καμία αξία», ενώ θα πρέπει να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να μην χαθούν οι αποταμιεύσεις μίας ζωής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

    Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η Λαγκάρντ είπε ότι ανησυχεί που ο «κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, που θα χάσει όλα του τα χρήματα και που θα απογοητευθεί τρομερά, για αυτό το λόγο υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο».

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, προχώρησε στις δηλώσεις αυτές την ώρα που bitcoin και το ether έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από τα περυσινά ιστορικά υψηλά τους, με τις παγκόσμιες αγορές κρυπτονομισμάτων να συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις . To ψηφιακό ενεργητικό βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών αρχών οι οποίοι ανησυχούν για τους κινδύνους που συνιστούν στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

     Μάλιστα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς την αξία των κρυπρονομισμάτων, την οποία την αντιπαραβάλει με ένα ψηφιακό ευρώ που θα εκδίδεται από την ΕΚΤ, ένα σχέδιο που ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ την επόμενη τετραετία.

    «Η δική μου ταπεινή εκτίμηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία, στηρίζονται στο πουθενά και δεν υπάρχει στον χώρο αυτό κάποιο ενεργητικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

    «Την ημέρα που θα έχουμε ένα ψηφιακό νόμισμα από την κεντρική τράπεζα, το ψηφιακό ευρώ, θα μπορώ να το εγγυηθώ, επομένως η κεντρική τράπεζα θα είναι από πίσω και αυτό πιστεύω ότι κάνει την τεράστια διαφορά από πολλά άλλα χαρακτηριστικά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Κατά καιρούς έχουν εκφράσει ανησυχίες κι άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ένας  εξ αυτών, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος όπως είπε τον Απρίλιο ότι τα κρυπτονομίσματα «δημιουργούν μία νέα Άγρια Δύση» προβαίνοντας σε συγκρίσεις με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου στεγαστικού χρέους.

    Τέλος, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ίδια δεν έχει επενδύσει σε κανένα κρυπτονόμισμα επειδή «θέλει να υπηρετεί αυτά που πρεσβεύει». Ωστόσο, τα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως προσέθεσε, ένας από τους γιούς της έχει επενδύσει σε αυτά, παρά την προτροπή της να μην το κάνει.

    Διαβάστε επίσης

    Κριστίν Λαγκάρντ: Τον Ιούλιο βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ