• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κομισιόν: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και των τραπεζών

    • Bloomberg


    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από τον αδύναμο τραπεζικό τομέα, την υψηλή ανεργία, το δημόσιο χρέος και τη δυσμενή καθαρή επενδυτική της θέση διεθνώς, προειδοποίησε η Κομισιόν την Τετάρτη.

    “Οι συσσωρευμένες ανισορροπίες θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση της για τη χώρα. Αφού έχασε περίπου το 25% της οικονομικής της παραγωγής κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

    Η βελτίωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ (116,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο του 2016. Τώρα έχουν μειωθεί σε περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το μέγεθος των κόκκινων δανείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας.

    “Η περαιτέρω εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη”, ανέφερε η Κομισιόν. Ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs – λίγο κάτω από το 40% – περιορίζει την απομόχλευση και την κερδοφορία των τραπεζών, μειώνοντας το ποσό των κεφαλαίων που μπορούν να διοχετευτούν  στην οικονομία, η οποία πάσχει από έλλειψη επενδύσεων και αργή αύξηση της παραγωγικότητας, επισήμανε, αναγνωρίζοντας «σημάδια βελτίωσης για τις εταιρείες».

     

    Better, But Not Enough

     

    Σε ξεχωριστή έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την έξοδο της από το μνημόνιο, η Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει “περαιτέρω σημαντικές ενέργειες” για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η έκθεση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για το τέλος του 2019.

    Υψηλό Χρέος

    Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν επίσης για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακόμη και αν προβλέπεται να μειωθεί στο 169,3% του ΑΕΠ το 2020 από 175% του ΑΕΠ πέρυσι. Προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ “είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με βάση το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας, ιδίως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και οι βελτιώσεις στη δημοσιονομική διαδικασία, να συνεχίσουν να εφαρμόζονται” τόνισε η Κομισιόν.

    Η ώθηση στις επενδύσεις, επίσης θα βοηθήσει την αδύναμη οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά το επενδυτικό χάσμα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί γρήγορα. Το 2018 οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 11,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχαν φτάσει μέχρι το 25%.

    “Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης στους τομείς του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της αδειοδότησης των επενδύσεων, της διευκόλυνσης του εμπορίου, της αγοράς εργασίας και των αγορών προϊόντων”, ανέφερε η Επιτροπή. Η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων “έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην εκκίνηση της οικονομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία παραγωγικών, αποδοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας”.



    ΣΧΟΛΙΑ