• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μαστίγιο και καρότο από την κυβέρνηση στις ασφαλιστικές εταιρείες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Με μαστίγιο και καρότο προσήλθε χθες στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλοντας φοροαπαλλαγές για τη δαπάνη που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την ασφάλιση σεισμού και φυσικών καταστροφών, αλλά και φρένο στις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα προγράμματα υγείας.

    Η φοροαπαλλαγή της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλίστρων αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, η δαπάνη για την οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης θα περιληφθεί στο υπό κατάρτιση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

    Στον κλάδο υγείας το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ και ειδικότερα την πρωτοβάθμια φροντίδα και τους διαγωνισμούς για μικροβιολογικές και άλλων εξετάσεις στα νοσοκομεία ή, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ακόμη και την ανάθεση του management κάποιων νοσοκομείων.

    Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε παρεμβάσεις έτσι ώστε «οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν η αύξηση, όταν συμβαίνει, είναι στο πλαίσιο του θεμιτού και δεν είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να ισοσκελιστούν ζημιές προηγούμενων ετών, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την επιβολή προστίμων όταν οι αυξήσεις δεν τεκμηριώνονται.

    Οι φοροαπαλλαγές ως κίνητρο για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών και τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτελούν πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια πρόσθετες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό προϊόν μέσα από την αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων.

    Η δυνατότητα έκπτωσης από το εισόδημα της δαπάνης που καταβάλλεται για την ασφάλιση έναντι καταστροφικών κινδύνων θα επιτρέψει σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ασφαλίσει π.χ. την πρώτη του κατοικία για κινδύνους όπως ο σεισμός ή η πλημμύρα, κίνδυνοι που είναι πλέον ιδιαίτερα συχνοί λόγω και της έντασης των καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

    Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην Αθήνα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο για σεισμό.

    Την ίδια η ασφαλιστική αγορά κατέβαλε για αποζημιώσεις στις καταστροφές στη Μάνδρα 12,3 εκατ. ευρώ, ποσό που με αναγωγή στο σύνολο των κατοικιών, δηλαδή αν όλα τα σπίτια ήταν ασφαλισμένα, θα ξεπερνούσε τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα αν όλοι ήταν ασφαλισμένοι στο Μάτι, οι αποζημιώσεις θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώνεται ότι το 67% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ανάγκη συμπληρωματικής ασφάλισης και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένει να δοθούν κίνητρα ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές να εκπίπτουν από το εισόδημα.



    ΣΧΟΛΙΑ