• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εκτός των primary dealers της ιαπωνικής αγοράς η Citigroup

    • Bloomberg


    Η Citigroup εξαιρέθηκε από τους βασικούς διαπραγματευτές που συμμετέχουν σε ορισμένες δημοπρασίες ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, αφού διαπιστώθηκε ότι χειραγώγησε τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών διέταξε την εξαίρεση της Citigroup Global Markets Japan από τη  συμμετοχή της σε «μη ανταγωνιστικές προσφορές» και σε κάποιες άλλες εκδόσεις κρατικών ομολόγων για έναν μήνα, αρχής γενομένης από τις 13 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

    Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβολή προστίμου στην εταιρεία, ύψους 133 εκατομμυρίων γιεν (1,2 εκατομμύρια δολαρίων), από την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που τη διέταξε να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους της επειδή δεν εντόπισε περιπτώσεις χειραγώγησης της αγοράς των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

    Η Citigroup διαπιστώθηκε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προχωρήσει σε παραγγελίες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί ιαπωνικών κρατικών ομολόγων χωρίς να προτίθεται να τα εκτελέσει, μια πρακτική γνωστή ως spoofing.

    «Η εταιρεία είχε ελλιπή εποπτεία όσον αφορά στις συναλλαγές της αγοράς παραγώγων», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη.

    Οι παραγγελίες, οι οποίες έγιναν στο Χρηματιστήριο της Οσάκα από υπάλληλο της Citigroup Global Markets, με έδρα το Λονδίνο, παραπλάνησαν τους άλλους επενδυτές, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι η δεκαετής αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ήταν «ευημερούσα», δήλωσε η Επιτροπή Εποπτείας Χρεογράφων και Χρηματιστηρίου τον Μάρτιο.

    Πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών

    Οι βασικοί διαπραγματευτές έχουν πρόσβαση σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αντάλλαγμα την υποχρέωση υποβολής προσφορών και αγοράς κρατικών ομολόγων συγκεκριμένης αξίας σε κάθε έκδοση. Και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, οι βασικοί διαπραγματευτές σήμερα είναι 21, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup.



    ΣΧΟΛΙΑ