• Business

    Citigroup και Goldman Sachs «επενδύουν» στα πλέον επισφαλή ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα

    • Bloomberg


    Η Citigroup και η Goldman Sachs είναι μεταξύ των οργανισμών που σχεδιάζουν να συστήσουν χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που θα παρακολουθούν τα πλέον επισφαλή ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα, υποστηρίζουν στο πρακτορείο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

    Η Citi είχε φέτος συναντήσεις με επενδυτές για την προώθηση ενός ETF που θα παρακολουθεί έναν δείκτη από πρόσθετα ομόλογα Tier 1, αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, ενώ ένα ανίστοιχο προϊόν σκοπεύει να φέρει και η Goldman Sachs.

    Τα ETF που συνδέονται με ομόλογα της κατηγορίας AT1 θα διευρύνουν την πρόσβαση σε μία από τις κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις και είχαν τις καλύτερες αποδόσεις πέρυσι. Ωστόσο, ο κίνδυνος που ενέχουν τα AT1 κατέστη ιδιαίτερα εμφανής πέρυσι, όταν η Banco Popular Espanol απορροφήθηκε από την Banco Santander και πολλοί ομολογιούχοι έχασαν τα χρήματά τους. Επιπλέον, οι εκδότριες τράπεζες έχουν επίσης το δικαίωμα να αναστέλλουν την καταβολή των τοκομεριδίων, να παρατείνουν επ’ αόριστον την ημερομηνία αποπληρωμής ή και να τα διαγράφουν τελείως.

    Στο μεταξύ, τα ETF υπέστησαν και αυτά τεράστιο πλήγμα από την πρόσφατη αναταραχή που σάρωσε τις αγορές, με τις καθαρές εκροές να διαμορφώνονται στα 31,7 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ένας πασίγνωστος στην Ελλάδα Αμερικανός τραπεζίτης αποφασίζει να μπει στην ταπεινή ιταλική τραπεζική αγορά;



    ΣΧΟΛΙΑ