• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Και όμως, οι Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν κερδίσει 28 δισ. δολάρια αψηφώντας το Brexit

    • Bloomberg

    Jim Ratcliffe


    Υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα Βρετανών κατοίκων που κατάφεραν να “ανθίσουν” εν όψει του βρετανικού Brexit: το club των δισεκατομμυριούχων.

    Οι 15 Βρετανοί που περιλαμβάνονται στο δείκτη Bloomberg Billionaires έχουν αυξήσει την περιουσία τους κατά 28 δισ. δολάρια από τότε που οι κάτοιχοι της χώρας ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 Ιουνίου 2016, συμπεριλαμβανομένων 18 δισ. δολαρίων από τις αρχές του 2019.

    Η συνολική καθαρή αξία της περιουσίαw τους ανέρχεται στα 109 δισ. δολάρια.

    Δύο από αυτούς έχουν καταγράψει τα περισσότερα κέρδη. Ο Jim Ratcliffe και ο James Dyson είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 20 δισ. δολάρια από το δημοψήφισμα και μετά, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg. Μάλιστα ο Ratcliffe κατόρθωσε να εκθρονίσει τον Hugh Grosvenor, δούκα του Westminster, από τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου της Βρετανίας.

    Τα ποσά αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία να συγκριθούν με τα 39 δισ. λίρες (51 δισ. δολάρια) που θα χρειαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο για να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η νέα λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας

    Η ανάπτυξη της περιουσίας τους έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη οικονομική στασιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα. Τον Φεβρουάριο, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δήλωσε ότι η οικονομία πλήττεται από την «ομίχλη του Brexit», καθώς η τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος και το επόμενο.

    Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές δαπανών, φοβούμενοι ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε σοβαρή ύφεση στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία που θα μετριάσει τις επιπτώσεις.

    Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας κατάφεραν να ισχυροποιηθούν μέσα στην αβεβαιότητα. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι αρκετοί προχωρούν στις κατάλληλες κινήσεις για να περισώσουν την περιουσία τους. Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς επιχειρηματίες στην κατάταξη του Bloomberg δεν είναι πλέον κάτοικοι της Βρετανίας.

    Τον Φεβρουάριο, οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο 66χρονος Ratcliffe εξέταζε τρόπους διάρθρωσης της περιουσίας του με τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομήσει μέχρι και 4 δισεκατομμύρια λίρες από φόρους, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της μετανάστευσης του στο Μονακό.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να στηρίζει με διάφορούς τρόπους τη Βρετανία.  Η εταιρεία χημικών του επιχειρηματία, η Ineos δαπανά εκατομμύρια για τη χορηγία μιας επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει το ενδιαφέρον του για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Chelsea.

    James Dyson

     



    ΣΧΟΛΙΑ