• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    JP Morgan: Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τις αγορές

    • Bloomberg

    John Normand, αναλυτής JP Morgan


    Μπορεί η πορεία της τιμής που πετρελαίου να έχει προκαλέσει σοκ αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι συστημικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη δεν φαίνονται τόσο τραγικές, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

    Οι κινήσεις στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία δείχνουν “ελεγχόμενες”, κατά τα πρότυπα της τυπικής ύφεσης, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate του επόμενου μήνα υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα στα -37 δολάρια το βαρέλι, μία πρωτοφανή εξέλιξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα του ο υπεύθυνος στρατηγικής John Normand.

    “Η κατάρρευση αυτής της εβδομάδας δεν είναι τόσο ανησυχητική συστημικά», έγραψε ο Normand. «Πόσο πρέπει τα 20 δολάρια το βαρέλι ή υποχώρηση των τιμών κάτω από το μηδέν να ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές; Η σύντομη απάντηση κατά την άποψή μας είναι: πολύ λιγότερο από ό, τι στο παρελθόν. “

    Steep drop at the front end of the U.S. crude curve isn’t reflected in later months

    Η περιορισμένη βαρύτητα που έχει ο τομέας της ενέργειας στον δείκτη S&P 500, τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι προσαρμογές της παραγωγής στην ίδια τη βιομηχανία πετρελαίου είναι μερικοί από τους λόγους που πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Normand.

    Ενώ ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου είναι προς τα κάτω, θα ήταν υπερβολικά απαισιόδοξο να αναμένουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν τόσο πιεσμένες το καλοκαίρι, υποστήριξε. Η τάση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να πιέσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά είναι απίθανο να έχει σημαντική επίπτωση αλλού, εκτίμησε.

    «Αυτή η πορεία θα προβληματίσει τους επενδυτές για διάφορα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, δεδομένης της επίπτωσης στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο πληρωμών”, έγραψε ο Normand. «Αλλά η πορεία θα πρέπει να είναι αρκετά καλή και θα αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη”.



    ΣΧΟΛΙΑ