• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    José Andrés: O σεφ που ιδρύει fund 1 δισ. δολαρίων για το κλίμα χρησιμοποιώντας τα χρήματα του Jeff Bezos

    • Bloomberg

    José Andrés


    Στις 5 Νοεμβρίου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός World Central Kitchen , που έχει ιδρύσει ο σεφ José Andrés ανακοίνωσε την έναρξη ενός Ταμείου Κλιματικών Καταστροφών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Το ταμείο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, τόσο με άμεση ανακούφιση από καταστροφές όσο και με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις και τα κεφάλαια θα διατεθούν την επόμενη δεκαετία.

    «Αυτός είναι ένας αγώνας για να μπορούν να φάνε οι πεινασμένοι», δήλωσε ο José Andrés. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες υποσχέσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες. Χρειαζόμαστε να καλύψουμε την ανάγκη του τώρα».

    Η ανακοίνωση και η πρώτη δράση του ταμείου, είναι η διάθεση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σίτιση των ανθρώπων που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα απροσδιόριστο ποσό αυτών των χρημάτων προέρχεται από το Βραβείο Θάρρους και Ευγένειας (Courage and Civility Award) ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε από τον ιδρυτή της Amazon.com, Jeff Bezos, στον Andrés.

    «Είναι η κορύφωση όλων των προσπαθειών μας να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των καταστροφών, καθώς τις παρακολουθούμε να γίνονται όλο και μεγαλύτερες», λέει ο CEO του World Central Kitchen, Nate Mook, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. Η πλειονότητα των καταστροφών είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών, προσθέτει. «Μαγειρεύουμε σε κάποιο μέρος του κόσμου κάθε μέρα από τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όταν ξεκινήσαμε στο Πουέρτο Ρίκο που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μαρία».

    Η προσφυγική κρίση

    Όσο μεγάλο και αν είναι το νούμερο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Mook λέει ότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. «Το 2020, το World Central Kitchen ξόδεψε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια για τη σίτιση των κοινοτήτων μετά από τις καταστροφές και την πανδημία”.

    Σημειώνει επίσης, ότι η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει μόνο αυτούς που έχουν καταστραφεί από τυφώνες και πυρκαγιές, αλλά πυροδότησε και την προσφυγική κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

    Lawmakers Drop By Chef Jose Andres' Pop Up Restaurant Serving Meals To Furloughed Federal Employees

    Το Ταμείο για τις Κλιματικές Καταστροφές επικεντρώνεται σε τρεις τομείς. Ο ένας είναι η δημιουργία ενός στρατού από άτομα που θα ανταποκρίνονται στις πρώτες ανάγκες, ξεκινώντας ένα μάθημα μαγειρικής, το Chef Relief Training, που θα διδάξει στους συνεργάτες να ανταποκρίνονται σε τοπικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

    Το World Central Kitchen θα επενδύσει επίσης σε κοινότητες που επηρεάζονται δυσανάλογα από καταστροφές, θα επεκτείνουν το δίκτυο παραγωγής τροφίμων επενδύοντας σε τοπικές επιχειρήσεις με επιχορηγήσεις, κατάρτιση και πρόσβαση στην αγορά. Και θα συνεχίσει την ανάπτυξη των Κοινοτικών Κέντρων Αρωγής, μια συνεργασία με το Archewell Foundation του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex.

    «Ένας λόγος που συνεργαστήκαμε με το Archewell είναι για να εντοπίσουμε κοινότητες στην πρώτη γραμμή, όπως η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας και το Πουέρτο Ρίκο», λέει ο Mook. «Συνεργαζόμαστε στενά με κυβερνήσεις σε μέρη όπως τα Μπαρμπάντος για να τις βοηθήσουμε να προετοιμαστούν».

    Ο οργανισμός εργάζεται επίσης για την κλιμάκωση των μοντέλων που έχουν στόχο την παράδοση θρεπτικών τροφών σε άτομα που έχουν ανάγκη, είτε υπάρχει καταστροφή είτε όχι.

    Ο Mook λέει ότι το βραβείο Courage and Civility του Bezos «μας βοήθησε να σκεφτούμε καλύτερα. Είναι ένα τεράστιο δώρο για την World Central Kitchen.”

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ