• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jeff Bezos (Amazon) – Mukesh Ambani (Reliance Industries): Από ανταγωνιστές, σύμμαχοι – Κυοφορείται μεγάλο deal

    • Bloomberg

    Μουκές Αμπάνι, Τζεφ Μπέζος


    Η Reliance Industries Ltd. του Ινδού δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani προτίθεται να πουλήσει μερίδιο αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων της επιχείρησης λιανικής της, στην Amazon.com Inc., σύμφωνα πληροφορίες.

    Η Amazon έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με την επένδυση στη εταιρεία Reliance Retail Ventures Ltd. του κολοσσού και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία πιθανή συναλλαγή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η Reliance Industries που εδρεύει στη Βομβάη είναι πρόθυμη να πουλήσει έως και 40% μερίδιο της θυγατρικής της στην αμερικανική εταιρεία.

    Μια συμφωνία των δύο, εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα γίγαντα λιανικής στην Ινδία, αλλά και θα μετατρέψει τον Jeff Bezos και τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας από ανταγωνιστές σε συμμάχους, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο. Μία συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων, θα ήταν η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στην Ινδία, καθώς και η μεγαλύτερη για την Amazon, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Οι μετοχές της Reliance Industries σημείωσαν ρεκόρ. Ο τίτλος κατέγραψε άνοδο 7,1% στη Βομβάη – τη μεγαλύτερη από τις 22 Απριλίου – ωθώντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας πάνω από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην Ινδία, όπου πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ψωνίζουν από μικρά καταστήματα, η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί η παραδοχή από την πλευρά της Amazon, ότι χρειάζεται έναν τοπικά εδραιωμένο συνεργάτη με ισχυρή παρουσία χώρα. Για την Amazon, η Reliance θα παρείχε ένα βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της, σε μία χώρα όπου οι διαδικτυακές αγορές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο μερίδιο της λιανικής αγοράς που εκτιμάται περίπου σε 1 τρισ. δολάρια.

     Αλληλοσυμπλήρωση

    “Η συμφωνία θα μπορούσε να αλληλοσυμπληρώσει τις δύο εταιρείες βασιζόμενη στα δυνατά σημεία της κάθε πλευράς”, επισήμανε ο Utkarsh Sinha, διευθυντής της Bexley Advisors στη Βομβάη.

    Η Amazon δεν έχει λάβει τελική απόφαση σχετικά με το μέγεθος της πιθανής επένδυσής της και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, αναφέρουν οι πληροφορίες. Εκπρόσωπος της Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει.

    «Είναι πολιτικής μας να μην σχολιάζουμε τις εικασίες και τις φήμες των μέσων μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Reliance μέσω email στο Bloomberg News. «Η εταιρεία μας αξιολογεί διάφορες ευκαιρίες σε συνεχή βάση. Έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας”.

     Η στρατηγική στην Ινδία

    Μια τέτοια επένδυση από την Amazon σημαίνει επίσης ότι ο κολοσσός αλλάζει στρατηγική, αφού έχει αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες αποτυχίες του στην περιοχή. Νωρίτερα, η στρατηγική της εισόδου στην online αγορά της Κίνας μόνη της, δεν πέτυχε καθώς προσέκρουσε στο ανταγωνισμό από τους εγχώριους γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba Group Holding Ltd. και JD.com Inc.

    Για την Reliance, η συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τις φιλοδοξίες του Ambani να δημιουργήσει έναν γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδία, κατά τα πρότυπα του ομίλου Alibaba. Η Reliance Retail εξασφάλισε ήδη 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Silver Lake Partners, σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η επένδυση στις επιχειρήσεις λιανικής του Ambani έρχεται μετά τη συγκέντρωση κεφαλαίων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη πώληση μεριδίων της κοινοπραξίας τεχνολογίας του – Jio Platforms Ltd. – σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Facebook Inc. και Google.

    Ο 63χρονος μεγιστάνας, ο οποίος αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 24 δισ. δολάρια φέτος, είπε στους μετόχους τον Ιούλιο ότι η μονάδα λιανικής του θα είναι η επόμενη που θα αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια.

    Για τον Ινδό επιχειρηματία – ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο ως τους μελλοντικούς τομείς ανάπτυξης – οι επενδύσεις θα βοηθήσουν περαιτέρω στην απομάκρυνση του ομίλου από τον κλάδο της ενέργειας που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2002.

    Στο μεταξύ, ενώ ο Ambani επιθυμεί να πουλήσει μερίδια της εταιρείας του σε ξένους επενδυτές, προχωρά παράλληλα στις εξαγορές μικρότερων τοπικών εταιρειών προκειμένου να ενισχύσει την ηγετική του θέση.

    Ωστόσο, η πώληση μεριδίου στην Amazon μπορεί να χρειαστεί να ξεπεράσει τα αντιμονοπωλιακά εμπόδια. Η συνεργασία μεταξύ του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο με ισχυρή παρουσία στην Ινδία και του κορυφαίου λιανοπωλητή της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη συγκέντρωση της αγοράς και ενδέχεται χρειαστεί  ενδελεχή έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές.

     Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ