• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τράπεζες: Για τη σημαντικότερη θέση της Ευρώπης υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος

    • Bloomberg

    Philip Lane


    Η κούρσα για τη διαδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Peter Praet, μπαίνει στην τελική της ευθεία και μόνο ένα υποψήφιος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

    Πρόκειται για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane. Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους πριν μάθουν αν θα υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανάλογες υποψηφιότητες. Άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία, η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της.

    Ο Lane θα αναλάβει την παρακολούθηση της οικονομίας των 19 χωρών του μπλοκ και τη σύνταξη των συστάσεων της νομισματικής πολιτικής σε μια δύσκολη εποχή. Με τον πρόεδρο Mario Draghi να ολοκληρώνει την οκταετή θητεία του τον προσεχή Οκτώβριο και την αποχώρηση του Benoit Coeure στο τέλος του έτους, η ΕΚΤ θα μπει σε μια διαδικασία σημαντικής αναδιοργάνωσης της ηγεσίας της, την ώρα που οι προοπτικές της περιοχής είναι θολές.

    Η άποψη του Lane για την οικονομία είναι παρόμοια με αυτή του Draghi. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ιρλανδός ισχυρίστηκε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση, αλλά δεν οδεύει σε ύφεση, επισημαίνει στέλεχος που συμμετείχε σε αυτήν αλλά δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

    Η ανάλυση αυτή ήταν ευρέως αποδεκτή από τους συναδέλφους του Lane. Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είχαν υποχωρήσει, ο Draghi είπε ότι υπήρξε ομοφωνία στην εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο ύφεσης είναι μικρό.

    Τα άριστα προσόντα

    Με διδακτορικό από το Harvard και μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στα Διεθνή Οικονομικά, ο Lane, 49 ετών, θα ακολουθήσει μια παράδοση που καθιέρωσαν οι προκάτοχοί του: ο Otmar Issing, ο Juergen Stark και ο Peter Praet κατέχουν διδακτορικά στα Οικονομικά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Lane διαθέτει τα “καλύτερα προσόντα” για τη δουλειά.

    Ο Lane εξέφρασε ήδη ενδιαφέρον για την ένταξη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το περασμένο έτος, όταν η Ιρλανδία – το μοναδικό ιδρυτικό μέλος της ζώνης του ευρώ που δεν είχε ποτέ έδρα – διεκδίκησε τη αντιπροεδρία πριν η θέση καταλήξει στον Ισπανό Luis de Guindos.

    Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων για τη διαδοχή του Praet θα περιορίσει τον κατάλογο των υποψηφίων για την αντικατάσταση του Draghi και μπορεί να αποκαλύψει και τις προθέσεις της Γερμανίας.

    Εάν το Βερολίνο αποφασίσει να προτείνει υποψήφιο για τη θέση του Praet, μπορεί να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί πλέον την προεδρία της ΕΚΤ και προτίθεται να ανακτήσει τη θέση που κατείχε από την ίδρυση του ευρώ, την οποία στη συνέχεια πήρε το Βέλγιο, πριν από οκτώ χρόνια. Η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της, Olaf Scholz, δεν έχουν πάρει ακόμη οριστική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επιλέξουν τον διάδοχο του Praet στις 11 Φεβρουαρίου και οι κυβερνήσεις θα προβούν στον οριστικό διορισμό μετά από διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξέδωσαν ήδη μια θετική αξιολόγηση για τον Lane πέρυσι.

    Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Nadia Calvino, δήλωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει τον Ιρλανδό, χαρακτηρίζοντάς τον «επαρκή ως υποψήφιο». Ωστόσο, επεσήμανε ένα πρόβλημα που συνεχίζει να πλήττει το ίδρυμα της Φρανκφούρτης: την απουσία των γυναικών από θέσεις με εκτελεστικά καθήκοντα. Οι τελευταίες δύο θέσεις εργασίας, η αντιπροεδρία και ο επικεφαλής της εποπτείας, ανήκουν επίσης στους άνδρες.

    “Θα ήταν επιθυμητό να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε ορισμένες θεσμικές θέσεις, στις οποίες η «υποεκπροσώπηση» είναι αξιοσημείωτη”, δήλωσε η Calvino στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ είναι μία από αυτές».

    QE
    Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ