• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οικογένεια Besnier: Οι… αόρατοι «βασιλιάδες του τυριού» με την αστρονομική περιουσία των 18,6 δισ. δολαρίων

    Marie Besnier


    Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις δερμάτινες τσάντες ή μεταξωτά φουλάρια για να ανήκεις στην ελίτ των εξαιρετικά πλούσιων στη Γαλλία. Η οικογένεια Besnier το έκανε με τον πιο γαλλικό τρόπο. Είναι η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από τον όμιλο Lactalis με έδρα τη Laval, τη μεγαλύτερη τυροκομική εταιρεία στον κόσμο. Τα τρία αδέλφια που έχουν την εταιρεία – Emmanuel, Jean-Michel και Marie – έχουν σήμερα, όλοι μαζί, περιουσία ύψους 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ο Jean-Michel Besnier

    Ο Jean-Michel και η Marie μπήκαν αυτόν το μήνα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπου βρισκόταν ήδη ο Emmanuel. Έτσι, αντιπροσωπεύουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων από μία και μόνο γαλλική οικογένεια που συμμετέχουν στον δείκτη.

    Ο συνολικός πλούτος των τριών αδελφών αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% φέτος, αφού η Lactalis παρουσίασε το 2018 έσοδα ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Αυτό τους φέρνει πιο κοντά στους… τιτάνες των ειδών πολυτελείας που κυριαρχούν στις εύπορες γαλλικές τάξεις, όπως ο Bernard Arnault της LVMH και ο Francois Pinault της Kering.

    Η Lactalis δεν ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα σε ομιλικό επίπεδο, αλλά η εκπρόσωπος Caroline Hopu γνωστοποίησε τα τελευταία αποτελέσματα της εταιρείας με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στις 11 Μαρτίου. Αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    «Αόρατο αφεντικό»

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Emmanuel Besnier, 48 ετών σήμερα, και τα αδέλφια του είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας που ελέγχει την επιχείρηση, η οποία είναι γνωστή για τη μάρκα τυριού μπρι President.

    Ο CEO της Lactalis Emmanuel Besnier

    Αν και τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα του τον έχουν χαρακτηρίσει το «αόρατο αφεντικό» της Lactalis, τα τελευταία χρόνια ο Emmanuel βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο επίκεντρο της προσοχής. Μάλιστα, την χρονιά που μας πέρασε, έκανε και μία σπάνια δημόσια δήλωση, αφού περισσότερα από 35 παιδιά σε όλη την Ευρώπη αρρώστησαν από μολυσμένες παιδικές τροφές της Lactalis.

    Η εταιρεία είναι «σφιχτοχέρα» με τους γαλακτοπαραγωγούς που παράγουν την πρώτη ύλη για τον πλούτο της. Η Lactalis κατέβαλε κατά μέσο όρο χαμηλότερες τιμές στους Γάλλους προμηθευτές της τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Danone, η Savencia και η Sodiaal, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία για τις τιμές γάλακτος της LTO διεθνώς. Η εταιρεία έβαλε τέλος σε μια σύγκρουση το 2016 με τους παραγωγούς, συμφωνώντας σε μια μηνιαία ελάχιστη τιμή 30 λεπτών του ευρώ για ένα λίτρο γάλακτος.

    Οι Besnier, όπως και ο Lino Saputo από τον Καναδά και ο Αμερικανός Jim Leprino, έχουν φτιάξει την περιουσία τους με βάση τα γαλακτοκομικά. Όπως και ο αδελφός τους, ο Jean-Michel, 51 ετών, και η Marie, 38 ετών, αποφεύγουν επίσης τις δημόσιες εμφανίσεις.

    Ο Emmanuel ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας σε ηλικία 29 ετών, αφού ο πατέρας του Michel πέθανε από καρδιακό επεισόδιο το 2000. Έκτοτε έχει εποπτεύσει μια σειρά από εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης και της περυσινής συμφωνίας για την εξαγορά μίας εταιρείας παραγωγής παιδικών τροφών έναντι 740 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η Lactalis έχει βάλει στο στόχαστρο την κινεζική αγορά παιδικών τροφών.

    «Για τον μέσο καταναλωτή, η Lactalis είναι παντελώς άγνωστη», λέει η Liz Thorpe, σύμβουλος τροφίμων με έδρα τις ΗΠΑ και συγγραφέας βιβλίων για το τυρί. «Ο μέσος καταναλωτής ξέρει περισσότερα για το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών σημάτων που διαθέτει», όπως το President και τα προϊόντα μοτσαρέλας Galbani.

    «Θα έλεγα ότι η Lactalis κυριαρχεί στην αμερικανική συνείδηση όταν πρόκειται για γαλλικό και ιταλικό τυρί», προσθέτει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι οι «υβριδικές» δουλειές και πώς θα προετοιμαστείτε γι’ αυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νίκος Καραμούζης (Eurobank): 10 μεγάλα λάθη πολιτικής από Αθήνα και πιστωτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  «Διαζύγιο» για Novartis – Alcon μετά από 8 χρόνια κοινής πορείας



    ΣΧΟΛΙΑ