• Business

    “Διαζύγιο” για Novartis – Alcon μετά από 8 χρόνια κοινής πορείας


    Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά την απόκτηση της πλήρους κυριότητας της Alcon, η Novartis θα αποχαιρετήσει επισήμως τον κλάδο των οφθαλμολογικών προϊόντων στις 9 Απριλίου. Οι νέες μετοχές της Alcon θα εισαχθούν στο Ελβετικό Χρηματιστήριο και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 9 Απριλίου υπό τον τίτλο “ALC”.

    Σύμφωνα με τον CEO της Novartis, Vas Narasimhan, στη συνέχεια η ελβετική εταιρεία «θα μπορεί να επικεντρώσει το κεφάλαιο και την ενέργεια της στην οικοδόμηση της επιχείρησης των βασικών της φαρμάκων».

    Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 11 προγραμματισμένα λανσαρίσματα blockbuster της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων νέων ενδείξεων για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα – μέχρι το 2020.

    Τα νέα προϊόντα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- το φάρμακο για τη μυϊκή ατροφία Zolgensma (AVXS-101), το οποίο ήταν το επίκεντρο της 8,7 δισ. δολαρίων εξαγοράς της AveXis από την Novartis το 2018, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση από τον FDA τον Μάιο. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα υποψήφιο φάρμακο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έναντι του Eylea της Bayer και Regeneron. Η Novartis έχει ολοκληρώσει την υποβολή της στον FDA και έχει ήδη λάβει δελτίο για εξέταση κατά προτεραιότητα, προκειμένου να λανσάρει το προϊόν μέσα στο 2019.

    Για να επικεντρωθεί στην παραγωγή φαρμάκων υπό την Narasimhan, η Novartis πούλησε στη GlaxoSmithKline το μερίδιό της στην κοινή επιχείρηση καταναλωτικών προϊόντων υγείας, τα δερματολογικά φάρμακα της Sandoz και περίπου 300 γενόσημα για των ΗΠΑ στην ινδική εταιρία Aurobindo Pharma, ένα deal, δυνητικής αξίας 1 δις δολαρίων. Επιπλέον, ορισμένα μη συνταγογραφούμενα οφθαλμικά και χειρουργικά διαγνωστικά προϊόντα μεταφέρθηκαν από το Τμήμα Καινοτόμων Φαρμάκων στην Alcon προετοιμάζοντας το διαχωρισμό των επιχειρήσεων.

    Η Novartis εξαγόρασε την Alcon σε τρία στάδια. Πήρε αρχικά το 25% της Alcon από την ελβετική εταιρεία Nestlé το 2008. Το 2010, εξαγόρασε το υπόλοιπο 52% που είχε η Nestlé, ενώ απέκτησε και το υπόλοιπο 23%, αντιμετωπίζοντας έντονη αντίσταση από μικρομετόχους. Η Novartis έκλεισε τελικά την πλήρη συγχώνευση στις 8 Απριλίου 2011.

    Στη συνέχεια, ο τότε CEO της, Joseph Jimenez, έλεγε ότι αυτή η συμφωνία ήταν σημαντική για τη μείωση του κόστους  και τις δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς η Novartis θα είχε πλέον την πιο μεγάλη και πιο κερδοφόρα εταιρεία οφθαλμολογικών φαρμάκων. Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς η μείωση των πωλήσεων κράτησε πίσω τη Novartis για πολλά χρόνια.

    Η κατάσταση άρχισε να στρέφεται προς το καλύτερο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν η μονάδα επέστρεψε τελικά στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Λίγο μετά την αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Narasimhan εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ανακοίνωσε σχέδια για την απόσχιση.

    Οι καλές επιδόσεις της Alcon συνεχίστηκαν μέχρι το 2018. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις ανήλθαν σε 7,15 δισ δολάρια, καταγράφοντας ετήσια αύξηση περίπου 5%, 10% αύξηση των βασικών λειτουργικών εσόδων και 17,9%  αύξηση στο ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων έναντι του 17,3% το 2017.

    Σε ενημέρωση προς την αμερικάνικη επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προς τους επενδυτές, η Alcon επισήμανε τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση της πρόσβασης σε οφθαλμολογική φροντίδα, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, ως πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης. Εντούτοις, ο τομέας της οφθαλμολογικής φροντίδας είναι πολύ ανταγωνιστικός με αντιπάλους τις: Carl Zeiss, Meditec, Bausch Health και Johnson & Johnson.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Λουκέτο» σε εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Roche

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SOS εκπέμπει η φαρμακοβιομηχανία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τις επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ