• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Είδος υπό εξαφάνιση οι νεαροί αγοραστές σπιτιών στις ΗΠΑ

    • Bloomberg


    Σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία αποκτούν οι Αμερικανοί δικό τους σπίτι, εξαιτίας αφενός της ανόδου των τιμών των ακινήτων, αλλά και λόγω του βάρους των φοιτητικών δανείων που κουβαλούν.

    Ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησης πρώτης κατοικίας για τον Αμερικανό έχει σκαρφαλώσει στα 33 έτη και είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 1981, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών. Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας για όλους τους αγοραστές έχει ανέλθει στην ηλικία-ρεκόρ των 47, σημειώνοντας αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 1981 αυτός ο μέσος όρος ήταν στα 31 έτη.

    Παρόλο που η αύξηση στην ηλικία των αγοραστών της πρώτης κατοικίας αυξήθηκε κατά μόνο ένα έτος, αυτό οφείλεται σε σειρά παραγόντων.

    Η έλλειψη προσιτών κατοικιών, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, έχει αυξήσει τις τιμές σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

    Την ίδια ώρα, τα φοιτητικά δάνεια και άλλα χρέη κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την αποταμίευση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, ποσό που είναι απαραίτητο για την προκαταβολή, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός έχει γίνει πολύ πιο σφιχτός για δανειστές με όχι και τόσο καλό οικονομικό προφίλ.

    Τα χαρακτηριστικά των αγοραστών έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών. Το μερίδιο των παντρεμένων ζευγαριών έχει μειωθεί, ενώ έχει αυξηθεί αυτό των ανύπαντρων ή εκείνων που αγοράζουν ως συγκάτοικοι.

    Την ώρα που οι ηλικίες των αγοραστών έχουν αυξηθεί, αυξάνονται και τα εισοδήματά τους. Το τυπικό εισόδημα των αγοραστών ανήλθε σε 93.200 δολάρια το 2018, καθώς η έλλειψη οικονομικά προσιτών επιλογών διώχνει από την αγορά τους πιθανούς αγοραστές με χαμηλό εισόδημα.

    Οι υψηλότερες τιμές των σπιτιών άλλαξαν και το πώς εισέρχονται στην αγορά όσοι αναζητούν πρώτη κατοικία. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν τα χρήματα της προκαταβολής από δώρο συγγενούς ή φίλου.

    Η έλλειψη νέων και μεγάλων κατοικιών έχει αναγκάσει τον αυξανόμενο πληθυσμό της Αμερικής να ψάχνει λύση στα υπάρχοντα ακίνητα, αφού τα νέα σπίτια ως ποσοστό όλων των αγορών μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα 13% σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1981.

    Η έρευνα έγινε σε δείγμα 5,870 ατόμων, τα οποία αγόρασαν πρώτη κατοικία την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2018 και Ιουνίου 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ