• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Iberdrola: Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ignacio Galan, ύποπτος για υπόθεση εταιρικής κατασκοπείας

    • Bloomberg

    Ignacio Galan, πρόεδρος Iberdrola


    Ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galan ερευνάται από τις ισπανικές αρχές για τον φερόμενο ρόλο του σε μια υπόθεση εταιρικής κατασκοπείας.

    Το εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας κατονόμασε επίσημα τον Galan και άλλους τρεις – όλα τα σημερινά ή πρώην στελέχη της Iberdrola – ως ύποπτα την Τετάρτη. Σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανέφερε την εικαζόμενη εμπλοκή τους στη δωροδοκία, την παραποίηση εγγράφων και την παραβίαση του απορρήτου.

    Η έρευνα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σκανδάλου που αφορά και άλλες ισπανικές εταιρείες blue-chip. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να προσέλαβαν μια εταιρεία που ανήκε σε έναν πρώην αστυνομικό για να κατασκοπεύσουν τους αντιπάλους τους και τα στελέχη τους.

    Η Iberdrola δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε ήδη ζητήσει επισήμως από τον δικαστή να επιτρέψει στα στελέχη της «να καταθέσουν στην έρευνα για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση». Η εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη, «εμπλέκεται σε αυτό επί 20 μήνες και έχει επηρεάσει τη φήμη της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου.

    Τα υπό έρευνα γεγονότα χρονολογούνται από το 2004, όταν η εταιρεία -με επικεφαλής τον Galan από την θέση του CEO τότε- ζήτησε άδεια για την κατασκευή εργοστασίου στη νότια Ισπανία. Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, ο επικεφαλής ασφαλείας της Iberdrola προσέλαβε τότε την εταιρεία της οποίας ηγούνταν ο πρώην αστυνομικός για να συγκεντρώσει πληροφορίες και να την βοηθήσει «να ξεπεράσει τα εμπόδια» για να αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες.

    Η Iberdrola φέρεται επίσης ότι ζήτησε από την εταιρεία να ερευνήσει τον πρόεδρο της ισπανικής ανταγωνιστής εταιρείας Endesa και να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον μεγιστάνα του κατασκευαστικού κλάδου Florentino Perez και την οικογένειά του, εν μέσω μιας μάχης εξαγοράς, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Τα έγγραφα με τις χρεώσεις για αυτές τις υπηρεσίες ήταν κρυφά και παραποιήθηκαν από την Iberdrola μόλις ξεκίνησε η ποινική έρευνα, σύμφωνα με τη δήλωση του δικαστηρίου. Ο Galan γνώριζε τις πληρωμές, είπε το δικαστήριο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ