• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Deal ύψους 4,3 δισ. δολαρίων στην αγορά ενέργειας: Η Iberdrola αναδεικνύεται σε παγκόσμια δύναμη

    • Bloomberg


    Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Iberdrola SA έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της PNM Resources Inc. έναντι 4,3 δισ. δολ., εισχωρώντας δυναμικά στην αμερικανική αγορά ενέργειας.

    Μ’ αυτόν τον τρόπο η ισπανική εταιρεία εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιου παίκτη σε μία βιομηχανία που μετεξελίσσεται.

    Η Iberdrola θα πληρώσει 50,30 δολάρια για κάθε μετοχή της PNΜ. Πρόκειται για την όγδοη εταιρεία που αποκτά η ισπανική επιχείρηση από την αρχή της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο εξαγόρασε την Infigen Energy στην Αυστραλία.

    Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Ignacio Galan, είναι να αναπτυχθεί και πέρα από την Ιβηρική χερσόνησο και να χτίσει μια επιχείρηση με παγκόσμια εμβέλεια σε ηλεκτρικά δίκτυα και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο Galan ήταν από τους πρώτους στον συγκεκριμένο κλάδο που απαγκιστρώθηκε από τα εργοστάσια άνθρακα και προσανατολίστηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκμεταλλευόμενος την πτώση του κόστους των ανεμογεννητριών και τα κυβερνητικά κίνητρα για μείωση των εκπομπών.

    Αυτό πυροδότησε μία σειρά συμφωνιών για την αναμόρφωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, προσελκύοντας μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Royal Dutch Shell Plc και η Total SA, σ’ έναν κλάδο που κάποτε κυριαρχούσαν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

    Η μετοχή της Iberdrola σημειώνει άνοδο σχεδόν 19% από τις αρχές του έτους.

    Η συμφωνία αντικατοπτρίζει επίσης την τάση για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια στις ΗΠΑ, με γνώμονα την οικονομική συγκυρία που ευνοεί τα αιολικά και ηλιακά πάρκα έναντι του άνθρακα – παρά την προσπάθεια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδυναμώσει τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

    Ο Galan επιδιώκει να επεκτείνει την Iberdrola σε νέες αγορές στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή περισσότερων έργων πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Βλέπει την οικονομική ύφεση που προκαλεί ο κορονοϊός ως ευκαιρία για αύξηση των δαπανών, θεσπίζοντας ένα επενδυτικό σχέδιο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η PNM παρέχει ενέργεια σε περίπου 790.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με πληροφορίες στον ιστότοπό της.

    Η Iberdrola παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσματα την Τετάρτη με αύξηση στα καθαρά κέρδη και τα έσοδα τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία σημείωσε αύξηση 52% στις ανανεώσιμες επενδύσεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 και έχει προσθέσει 4,6 gigawatts ισχύος κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

    Η συμφωνία των 50,30 δολαρίων ανά μετοχή είναι με premium σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου αλλά με discount 10% σε σχέση με το υψηλό που κατέγραψε προ της πανδημίας στις αρχές της χρονιάς.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ