• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Walmart δεν θα παραδίδει απλά τα ψώνια σας, αλλά θα τα βάζει και στο ψυγείο

    • Bloomberg
    Walmart


    Η Walmart πωλεί ήδη περισσότερα τρόφιμα από οποιονδήποτε άλλο. Τώρα θέλει να τα βάλει  κατευθείαν στο ψυγείο σας.

    Από το ερχόμενο φθινόπωρο, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στο Πίτσμπεργκ, το Κάνσας Σίτι και το Vero Beach της Φλόριντα θα έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν δημητριακά και σέλερι ενώ δε βρίσκονται στο σπίτι. Υπάλληλοι της Walmart – με φορητές κάμερες – θα καταφθάνουν με αυτοκίνητα της εταιρίας και θα ξεπακετάρουν τα τρόφιμα στις κουζίνες των πελατών.

    «Μόλις μάθαμε πώς να κάνουμε σωστά την παραλαβή από το κατάστημα, ήξερα ότι θα ξεκλείδωνε τη δυνατότητα για delivery», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Doug McMillon σε δήλωσή του. «Τι γίνεται αν δεν καλύψουμε μόνο το τελευταίο μίλι ως τα σπίτια των πελατών, αλλά και τα τελευταία λίγα βήματα;».

    Η υπηρεσία, που ονομάστηκε Walmart InHome, θα διευθύνεται από τον Bart Stein, ο οποίος εντάχθηκε στην αλυσίδα λιανικής πώλησης πέρυσι και εργάστηκε στο εσωτερικό του Store No 8 της εταιρείας σε ένα project με κωδική ονομασία Franklin. Η προσπάθεια έρχεται μετά από ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα της Walmart που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια στην Καλιφόρνια με τον πάροχο έξυπνων οικιών August Home, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν εργαζόμενοι της startup Deliv για να χειριστούν τις παραδόσεις κατ’ οίκον.

    Οι χρεώσεις και άλλες λεπτομέρειες της νέας υπηρεσίας, όπως το απαιτούμενο hardware έξυπνων σπιτιών, δεν αποκαλύφθηκαν. Η Walmart χρεώνει επί του παρόντος περίπου 9,95 δολάρια για κατ’ οίκον παράδοση, την οποία προσφέρει σε περισσότερες από 100 μητροπολιτικές περιοχές, ενώ άλλες 200 προστίθενται φέτος.

    Συναίνεση σε πραγματικό χρόνο

    Οι εργαζόμενοι που παραδίδουν τα τρόφιμα θα μπορούσαν να πληρώνονται κάτι παραπάνω, αλλά η προσέγγιση αυτή μάλλον δεν θα κοστίζει στη Walmart πολύ περισσότερο από τις υπάρχουσες μεθόδους, δήλωσε ο CEO ηλεκτρονικού εμπορίου, Marc Lore, την Πέμπτη.

    Ένα πράγμα για το οποίο ο Lore και ο Stein ήταν σαφείς ήταν το ότι το προσωπικό παράδοσης δεν θα εισέλθει σε κανένα σπίτι χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών σε πραγματικό χρόνο, που μεταδίδεται μέσω της εφαρμογής αγορών. Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την παράδοση να γίνεται εξ αποστάσεως μέσω της φορητής κάμερας του υπαλλήλου και μπορούν επίσης να επιλέξουν να παραδοθούν τα τρόφιμα στο γκαράζ τους και όχι στην κουζίνα.

    «Η κάμερα θα πρέπει να είναι online πριν από την έγκριση της πρόσβασης», είπε ο Stein. «Στην πιλοτική δοκιμή μας, μας απασχολούσε η εμπιστοσύνη. Αλλά μια παράδοση μπορεί να μετατρέψει κάποιον από σκεπτικιστή σε πιστό».

    Οι πελάτες μπορούν επίσης να αφήσουν στον οδηγό ανεπιθύμητα αντικείμενα που θέλουν να επιστρέψουν στο Walmart, και εκείνος θα τα πάει πίσω στο κατάστημα.

    Γρήγορες κινήσεις

    Η νέα υπηρεσία, η οποία δοκιμάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Lore, το New Jersey, θα περιορίσει τα έξοδα με την ομαδοποίηση των παραδόσεων και με το να μην ξοδεύεται πολύς χρόνος σε κάθε σπίτι, είπε ο Lore.

    «Από άποψης κόστους, δεν είναι και τόσο διαφορετικά», δήλωσε ο Lore σε εκδήλωση για ΜΜΕ στην πατρίδα της Walmart, το Bentonville του Αρκάνσας.

    Εξάλλου, η Walmart ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συνεργαστεί με την τεχνολογική startup Gatik με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, για να δοκιμάσει αυτόνομες παραδόσεις φέτος το καλοκαίρι στο Αρκάνσας. Νωρίτερα φέτος, το νομοθετικό σώμα του κράτους πέρασε ένα νομοσχέδιο – υποστηριζόμενο από την Walmart – για να επιτρέψει τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα στις εθνικές οδούς.

    Σε ένα κατάστημα στο Rogers του Αρκάνσας, η Gatik παρουσίασε τρία αυτόνομα φορτηγά: δύο φορτηγά Ford Transit Connect και ένα Ford Transit van πλήρους μεγέθους. Η υπηρεσία παράδοσης για τη Walmart θα βασίζεται σε σύστημα «hub and spoke», όπου τα οχήματα της Gatik θα μεταφέρουν πακέτα από μια μεγάλη αποθήκη σε ένα μικρότερο σημείο παραλαβής, πιο κοντά στους πελάτες.

    Τα οχήματα θα ταξιδεύουν σε σταθερές διαδρομές και δεν θα εξοπλίζονται με οδηγό ασφαλείας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Gatik Gautam Narang σε συνέντευξή του.



    ΣΧΟΛΙΑ