• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι τραπεζίτες οδεύουν στη Σαουδική Αραβία για να αναμετρηθούν για τη μεγαλύτερη IPO του κόσμου

    • Bloomberg


    Τράπεζες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν από αυτήν την εβδομάδα να αποδείξουν γιατί πρέπει να προσληφθούν για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, στελέχη που εκπροσωπούν εταιρείες συμβούλων από όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να μεταβαίνουν από την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της Saudi Aramco στη Dhahran της Σαουδικής Αραβίας για να διεκδικήσουν μία θέση στην IPO που έχει προγραμματιστεί για το 2020.

    Η Aramco, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 46,9 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, επανήλθε στο θέμα της πολυαναμενόμενης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο αφού εγκατέλειψε τα σχέδιά της να επικεντρωθεί στην απόκτηση συμμετοχής 70% στην Saudi Basic Industries Corp.

    Η Lazard Ltd. και η Moelis & Co. ξεκίνησαν εκ νέου τις προπαρασκευαστικές εργασίες και αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην IPO.

    Παγκόσμια πρόσκληση

    Η εταιρεία έχει καλέσει να συμμετάσχουν περισσότερες από 20 εταιρείες συμβούλων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους μεγαλύτερους αναδόχους παγκοσμίως, καθώς και κάποιες μικρότερες τράπεζες, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πηγή που έχει γνώση του θέματος.

    Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι “συνεχίζει να προετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο” και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών “σε στιγμή που θα επιλέξουν οι μέτοχοι”.

    Αν και η Aramco δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιο χρηματιστήριο θα γίνει η εισαγωγή, τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαία στελέχη από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με τον πετρελαϊκό κολοσσό.

    Το σχέδιο εισαγωγής της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016, στο πλαίσιο του σχεδίου «Vision 2030» της Σαουδικής Αραβίας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, με στόχο την εισαγωγή της εταιρείας στη χρηματιστηριακή αγορά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

    Ο παραγωγός πετρελαίου συνεργαζόταν αρχικά με τις εταιρείες Evercore Inc. και Moelis, καθώς και με τις HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley.



    ΣΧΟΛΙΑ