• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από μηχανής θεό ψάχνουν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες

    • Bloomberg
    Ερντογάν


    Η απόφαση της Citi να φύγει από την Τουρκία το 2015 αποδεικνύεται όλο και πιο σοφή όσο περνούν οι μέρες. Και αυτό γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εξακολουθούν να έχουν σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία βλέπουν το στοίχημά τους να χάνεται και το μόνο στο οποίο μπορούν ίσως να ελπίζουν αυτήν τη στιγμή είναι στη βοήθεια κάποιου από μηχανής θεού.

    Όπως επισημαίνει σε άρθρο γνώμης στο Bloomberg ο Lionel Laurent, η αλήθεια είναι ότι για χρόνια τα οφέλη που αποκόμιζαν ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η ισπανική BBVA και η ιταλική  UniCredit από τη λειτουργία τους στην Τουρκία έδειχναν να αντισταθμίζουν κατά κράτος τον πιθανό κίνδυνο. Οι δύο αυτές τράπεζες είναι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, με περίπου 63 δισ. ευρώ και 25 δισ. ευρώ σε σταθμισμένα έναντι του κινδύνου τουρκικά assets αντίστοιχα. Όμως, τα διψήφια επιτόκια και η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας απέφεραν μεγάλα κέρδη, ακόμη και σε συνθήκες έντονης πολιτικής αστάθειας και ανεξέλεγκτων πληθωριστικών πιέσεων.

    Μάλιστα, η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την BBVA από το να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Τουρκία το 2017, με τον CEO της τράπεζας να υποστηρίζει ότι η τουρκική αγορά ήταν μια «εξαιρετική ευκαιρία» για ένα «πολύ θετικό» μακροπρόθεσμο στοίχημα.

    Πλέον, η πίστη του δοκιμάζεται, καθώς η αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν, η αναποτελεσματική νομισματική πολιτική και η ελεύθερη πτώση της λίρας κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών σε μια χώρα όπου σχεδόν το 40% του συνόλου των δανείων είναι σε ξένο νόμισμα.

    Οι ίδιοι οι τραπεζίτες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους. Τόσο η UniCredit όσο και η BBVA υποστηρίζουν ότι ακόμη και μια υποχώρηση της τουρκικής λίρας της τάξης του 10% αφαιρεί περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier I. Ισχυρίζονται επίσης ότι θα περιορίσουν τον δανεισμό, θα αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα «κόκκινα» δάνεια και θα περιορίσουν τις απώλειες με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνων.

    Όμως, το μέγεθος της υποχώρησης της λίρας και η μεγάλη ζημιά που έχει γίνει στην επενδυτική εμπιστοσύνη έχουν αρχίσει ήδη να κλονίζουν τις τράπεζες, παρά την επιχείρηση εφησυχασμού στην οποία έχουν επιδοθεί τα στελέχη τους.

    Η μετοχή της BBVA έχασε 4% την Παρασκευή και της UniCredit 3%. Επιπλέον, το να χάνει η τουρκική λίρα 10% είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

    Δεδομένου ότι οι ζημιές των τραπεζών από τα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, όπως και το κόστος μετακύλισης των δανείων σε ξένο νόμισμα, η Τουρκία δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον τη Γη της Επαγγελίας που οραματίζονταν κάποτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Υπάρχει, όμως, λύση; Μια εσπευσμένη έξοδος από τη χώρα θα είχε και θα έχει πάντα μεγάλο κόστος και, επιπλέον, υπάρχει και η έλλειψη ενδιαφερόμενων αγοραστών. Όμως, αν δεν υπάρξει σύντομα κάποια δραματική αλλαγή σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αξιοπιστίας των Τούρκων ιθυνόντων, οι επενδυτές δεν πρόκειται να μείνουν να περιμένουν με κομμένη την ανάσα τι μέλλει γενέσθαι, ευελπιστώντας σε μια ομαλή προσγείωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα βήμα πριν το «κραχ» η Τουρκία: «Μας κήρυξαν πόλεμο», βρυχάται ο Ερντογάν – Οι Τούρκοι σπεύδουν στις τράπεζες να πάρουν συνάλλαγμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν νωρίς!



    ΣΧΟΛΙΑ