• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι τιμές ρεκόρ στα βασικά μέταλλα προκαλούν πονοκέφαλο στις βιομηχανίες

    • Bloomberg
    Οι τιμές ρεκόρ των βασικών μετάλλων προκαλούν πονοκέφαλο στις βιομηχανίες


    Τα βασικά μέταλλα εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση περιορίζει τον εφοδιασμό από την Κίνα έως την Ευρώπη, απειλώντας για μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων.

    Ο δείκτης LMEX, ο οποίος παρακολουθεί τη συλλογική απόδοση των έξι βασικών μετάλλων, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

    Η τιμή του ψευδαργύρου στο Λονδίνο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, όταν η Nystar– ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς του μετάλλου διεθνώς- δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή σε τρία ευρωπαϊκά μεταλλουργεία έως και 50% λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και του κόστους που σχετίζεται με τις εκπομπές άνθρακα.

    Ο χαλκός ανακάμπτει επίσης, ενώ το αλουμίνιο οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμο από το 2008.

    The LMEX Index is within a whisker of setting a record

    “Οι τιμές των μετάλλων θα παραμείνουν ισχυρές κατά το τέταρτο τρίμηνο, διατηρώντας την ανοδική δυναμική του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Xu Maili, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Everbright Futures, από τη Σαγκάη. «Οτιδήποτε φέρνει ανισορροπίες στην αγορά, όπως η ενεργειακή κρίση, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτοξεύσεις τιμών».

    Οι πιέσεις στην Κίνα είναι ιδιαίτερα εμφανείς, όπου οι εργοστασιακές τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 26 ετών. Πρόκειται για μια αύξηση που θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί σε άλλες οικονομίες, δεδομένου του ρόλου της χώρας ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

     Το επόμενο μέταλλο

    «Είναι η σειρά του ψευδαργύρου» να αυξηθεί, καθώς η ενεργειακή κρίση δημιουργεί μεγάλης κλίμακας διακοπές λειτουργίας ή περικοπές στα μεταλλουργεία, δήλωσε ο Jia Zheng, trader της Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management.

    Ορισμένα κινεζικά μεταλλουργεία έχουν ήδη μειώσει την λειτουργία τους, καθώς πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που πυροδοτεί το ρεκόρ των τιμών του άνθρακα.

    Ο ψευδάργυρος ενισχύθηκε μέχρι και 6,9% και διαμορφώθηκε στα 3.637,50 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Στη Σαγκάη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,1%, στα 25.700 γουάν ανά τόνο.

    Ο χαλκός αυξήθηκε επίσης, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο έως και 5% στη Σαγκάη, εν μέσω ενδείξεων μεγάλης έλλειψης στην προσφορά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ