• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Ρώσοι μεγιστάνες έχασαν 67 δισ. δολάρια μέσα σ’ ένα χρόνο

    • Bloomberg
    Ρόμαν Αμπράμοβιτς

    Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ήταν ένας από τους Ρώσους μεγιστάνες που επλήγησαν από τις κυρώσεις


    Μία ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, 23 Ρώσοι μεγιστάνες βρίσκονταν μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με συνολική περιουσία 339 δισεκατομμύρια δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, και με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται, οι πλούσιοι και ισχυροί της Ρωσίας έχουν χάσει 67 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συλλογική τους περιουσία – μία πτώση της τάξης του 20%.

    Χαμένοι και κερδισμένοι

    Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ιδιοκτήτης της Severstal PJSC, μίας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Έχασε πάνω από  6,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του περιουσία μέσα σ’ ένα χρόνο. Εξακολουθεί πάντως με εκτιμώμενη περιουσία 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια να είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση ανήκει σε έναν άλλο μεγιστάνα του χάλυβα, τον Βλαντιμίρ Λίσιν. Ο πρόεδρος της Novolipetsk Steel PJSC έχασε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, μειώνοντας την περιουσία του στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αντίθετα, ο Αντρέι Γκούριεφ έχει κερδίσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου χάρη στην άνοδο της τιμής της μετοχής της PhosAgro PJSC, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωσφορικών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και η οικογένειά του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

    Ωστόσο, οι αλλεπάλληλοι  γύροι διάσπαρτων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν περιορισμένο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Οι κυρώσεις

    Φυσικά, οι κυρώσεις έπληξαν και κάποιες αδυναμίες τους.

    Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να βάλει προς πώληση τα πολύτιμα υπάρχοντά του στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ο Mikhail Fridman είπε ότι ήταν «σε κατάσταση σοκ» αφού ο δικηγόρος του τού είπε ότι οι κυρώσεις σήμαιναν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση λογαριασμών. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ είδε το superyacht Tango ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων, ύψους 78 μέτρων να κατάσχεται από την Ισπανία, κατόπιν εντολής των ΗΠΑ, τον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Παγιδευμένα δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ξένων επενδυτών



    ΣΧΟΛΙΑ