• Οικονομία

    Forbes: Ο Ιβάν Σαββίδης στην 53η θέση των πλουσιότερων Ρώσων

    • NewsRoom
    Ιβαν Σαββίδης

    Ιβαν Σαββίδης. Επιχειρηματίας


    Την 53η θέση της λίστας του ρωσικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους διεκδίκησε ο Ιβάν Σαββίδης, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 1,9 δισ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν βρισκόταν πέρσι στην λίστα των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται όμως ότι στα μέσα Μαρτίου, η Japan Tobacco προχώρησε στην εξαγορά της Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, αντί περίπου 1,6 δισ. δολαρίων. Στον όμιλο της Donskoy Tabak ανήκει και η ΣΕΚΑΠ, ο παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη που ιδρύθηκε το 1975.

    Στην πρώτη θέση της λίστας του ρωσικού Forbes βρίσκεται ο Πρόεδρος της παραγωγού χαλύβδινων προϊόντων NMLK Group, Vladimir Lisin με περιουσία 19,1 δισ. δολαρίων. O πλουσιότερος Ρώσος ξεκίνησε ως εργαζόμενος σε ορυχείο της Σιβηρίας για να ενταχθεί αργότερα στη βιομηχανία χάλυβα στην Κεντρική Ρωσία.

    Ακολουθούν ο Alexey  Mordashov, μέτοχος πλειοψηφίας της χαλυβουργίας Severstal, με περιουσία 18,7 δισ. δολαρίων και ο Leonid Mikhelson,  ιδρυτής και πρόεδρος της παραγωγού φυσικού αερίου Novatek, με περιουσία 18 δισ. δολαρίων.

    Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 29% το 2018. Η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέρχεται στα 485 δισ. δολάρια. Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έπληξαν πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας αυξήθηκαν, από τους 77 το 2016, στους 96 το 2017 και στους 106 φέτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσία: Σύσκεψη των οικονομικών παραγόντων για την οικονομία της χώρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες που είναι «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς Ρώσοι μεγιστάνες γκρέμισαν το ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ