• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η προφητική επιστολή που έγραψε ο Buffett το 1977 εξηγεί τους λόγους της σημερινής του επένδυσης στην Ιαπωνία

    • Bloomberg

    Warren Buffett


    Για ποιο λόγο ο Warren Buffett επέλεξε να επενδύσει στις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας;

    Το ερώτημα αυτό κάνει το γύρο του κόσμου, από το Τόκιο έως τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναλύουν την απόφαση του θρυλικού επενδυτή να αγοράσει μερίδια σε πέντε ιαπωνικούς κολοσσούς, των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες καλύπτουν τα πάντα, από δίκτυα αγορών οικιακών ειδών μέχρι την εκτροφή σολομού.

    Ενώ ο Buffett έχει αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εστίασε το ενδιαφέρον σε ονόματα όπως η Itochu Corp. και η Mitsui & Co., οι επενδυτές μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερα αν ανατρέξουν στην επιστολή που έστειλε ο μεγαλοεπενδυτής στους μετόχους του το 1977, την πρώτη από τις συγκεκριμένες επιστολές που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, Berkshire Hathaway. Εκεί, παρουσιάζει τις τέσσερις επιχειρηματικές ιδιότητες που εκτιμά η Berkshire:

    Inside The Berkshire Hathaway Inc. Annual General Meeting
    Warren Buffett

    Θέλουμε να είναι μία επιχείρηση που μπορούμε να κατανοήσουμε (1)

    Για ορισμένους επενδυτές, οι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας είναι εύκολα κατανοητοί.

    Η Mitsubishi Corp., η μεγαλύτερη από τις πέντε εταιρείες στις οποίες επένδυσε ο Buffett, είναι σημαντικός παραγωγός άνθρακα και ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες μάρκετ της Ιαπωνίας. Η Mitsui & Co., η Itochu Corp., η Mitsui & Co. και η Sumitomo Corp. είναι διαφορετικές, διαθέτουν νοσοκομεία και πουλούν ελαστικά. Η έλλειψη εστίασης έχει μερικές φορές γίνει αντικείμενο κριτικής.

    Ωστόσο, οι εταιρείες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από βιομηχανίες που η Berkshire γνωρίζει καλά – όπως ενέργεια και εμπορεύματα. Για παράδειγμα, η Marubeni πραγματοποιεί περισσότερο από το 90% των εσόδων της από τη γεωργία, τα μέταλλα, την ενέργεια και τα χημικά. Η Mitsubishi πραγματοποιεί περισσότερο από το 42% των εσόδων της από τα εμπορεύματα, ενώ οι άλλες εταιρείες στηρίζονται σε αυτά κατά τουλάχιστον 30%.

    Ο Buffet αυξάνει τις επενδύσεις του σε ενέργεια και εμπορεύματα και σε άλλες χώρες. Τον Ιούλιο, η Berkshire εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος των αγωγών φυσικού αερίου και αποθήκευσης της Dominion Energy. Επίσης, απέκτησε πρόσφατα ένα μερίδιο στην Barrick Gold Corp.

    «Πάντα έλεγα για τον κλάδο της ενέργειας: Δεν είναι τρόπος να γίνεις πραγματικός πλούσιος, αλλά τρόπος να παραμένεις πραγματικά πλούσιος», δήλωσε ο επενδυτής στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway τον Μάιο.

    (2) με ευνοϊκές μακροπρόθεσμες προοπτικές

    Οι εμπορικές εταιρείες είναι από τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο και είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα. Οι Mitsui & Co. και Sumitomo έχουν ρίζες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, ενώ οι Mitsubishi και Itochu είναι άνω των 100 ετών.

    Η επένδυση υποδηλώνει ότι η Berkshire αναμένει πως οι τιμές των εμπορευμάτων και οι παγκόσμιες εμπορικές ροές θα ανακάμψουν από το πλήγμα που υπέστησαν λόγω της πανδημίας και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με τον Yunosuke Ikeda, επικεφαλής στρατηγικής αγορών μετοχών της Nomura Securities.

    Και στην περίπτωση που αυτές οι πηγές εσόδων δεν μπορούν να ανακτηθούν, οι εμπορικές εταιρείες είναι ανθεκτικές, επειδή επεκτείνονται και σε νέους τομείς ανάπτυξης, όπως η πληροφορική, η υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και το διάστημα. Παρά την πτώση των εσόδων λόγω Covid-19, οι τρεις πρώτοι εμπορικοί οίκοι διατήρησαν ή αύξησαν τα ετήσια μερίδιά τους. Επιπλέον, όλες οι εταιρείες προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις μερισμάτων στον δείκτη αναφοράς Topix της Ιαπωνίας.

    Οι εμπορικοί οίκοι «θα βρίσκονται εδώ για πολύ καιρό», δήλωσε ο Thanh Ha Pham, αναλυτής της Jefferies Japan Ltd. «Δεδομένου ότι πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο ποσό σε μερίσματα, είναι μια καλή απόδοση».

    (3) διοίκηση από έντιμα και ικανά στελέχη

    Οι εταιρείες μπορεί να ήταν ελκυστικές για τον Warren Buffett εν μέρει επειδή η Ιαπωνία έχει τη φήμη αξιόπιστης διαχείρισης, σύμφωνα με τον Pham.

    Για να είμαστε ακριβείς, οι εμπορικοί οίκοι επλήγησαν από ορισμένα σκάνδαλα τις τελευταίες δεκαετίες. Το τελευταίο αφορούσε στην Mitsubishi, και συγκεκριμένα σε έναν υπάλληλο που κατηγορήθηκε ότι κατέγραψε απώλειες πάνω από 300 εκατ. δολάρια από παράνομα παράγωγα αργού πετρελαίου μίας εταιρείας που έχει πλέον κλείσει.

    Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι εταιρείες θεωρούνται ελίτ προορισμοί απασχόλησης στην Ιαπωνία και προσελκύουν κορυφαία ταλέντα από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Οι πέντε μεγαλύτεροι εμπορικοί οίκοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 35 πιο περιζήτητων εταιρειών για τους απόφοιτους του 2021, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Career +.

    (4) διαθέσιμη σε πολύ ελκυστική τιμή

    Όπως πάντα, οι αποτιμήσεις αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον Buffett. Μια πτώση στις μετοχές των εμπορικών εταιρειών νωρίτερα αυτό το έτος, είχε ως αποτέλεσμα αυτές να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, με τη Sumitomo να είναι η φθηνότερη στο 0,69. Μόνο η Itochu διαπραγματεύεται  υψηλότερα, κατά 1,2 φορές, με τον μέσο όρο των μετοχών του Nikkei 225 να κυμαίνεται στο 1,8.

    “Ο Warren Buffett εξετάζει την εσωτερική αξία”, υποστήριξε ο Pham. «Αυτές οι εμπορικές εταιρείες έχουν εξελιχθεί σε εταιρείες χαρτοφυλακίου. Έτσι, δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από τις μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους”.



    ΣΧΟΛΙΑ