• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου έχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας

    • Bloomberg
    Finland


    Η Φινλανδία κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, αλλά ο πληθυσμός της γερνάει ταχύτερα από τα περισσότερα κράτη και αυτό ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας για να τη βοηθήσουν να πληρώσει για αυτούς που συνταξιοδοτούνται.

    Η διόρθωση της αγοράς εργασίας της χώρας είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη όταν οι Φινλανδοί πάνε στις κάλπες στις 14 Απριλίου για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησης στο 75 τοις εκατό των Φινλανδών σε ηλικία εργασίας μέχρι το 2023 και στο 80 τοις εκατό μετά, σύμφωνα με έκθεση δημοσίων υπαλλήλων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η οποία περιγράφει τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον.

    Το ποσοστό είναι τώρα στο 72%, επιτυγχάνοντας τον στόχο που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Juha Sipila το 2015, ο οποίος τότε θεωρείτο σχεδόν ανέφικτος. Εκείνο το έτος, μόνο το 68% των ατόμων σε ηλικία εργασίας είχαν δουλειά, η χώρα πάλευε για να απομακρυνθεί από μια τριετή οικονομική ύφεση – τη δεύτερη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση – και το κλίμα ήταν ζοφερό.

    Τώρα, με περίπου 140.000 περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται συγκριτικά με όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Sipila, χρειάζονται ακόμα περίπου 150.000 νέες θέσεις εργασίας για να προστατευθεί το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας του βορειότερου μέλους του ευρώ, ανέφερε η έκθεση.

    «Η χρηματοδότηση του σκανδιναβικού πρότυπου κοινωνικής πρόνοιας που μας κάνει την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο με ένα εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο βασίζεται σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nordea Bank Aki Kangasharju σε συνέντευξή του. Αυτό που χρειάζεται η Φινλανδία είναι «όποιος μπορεί να εργαστεί να έχει δουλειά».

    Ο Sipila δήλωσε την Κυριακή ότι η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2% θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση της απασχόλησης προς τον στόχο. Όταν η κυβέρνηση της Φινλανδίας «είναι σε θέση να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησης μόνιμα πάνω από 75 τοις εκατό, αυτό θα εξαλείψει πραγματικά το χάσμα των δαπανών», ανέφερε σε συνέντευξή του στο YLE Radio Suomi.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει διάφορα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής του κόστους εργασίας, καθώς και της εισαγωγής του λεγόμενου ενεργού μοντέλου, που αποσκοπεί στο να ωθήσει τους ανέργους να επιστρέψουν στην εργασία. Πολλές προσλήψεις ακολούθησαν επίσης την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, αυτή η ώθηση πρόκειται να σταματήσει, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνει στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

    Ο Kangasharju της Nordea αναφέρει ότι η λύση είναι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Εναλλακτικά, οι Φιλανδοί θα πρέπει να ετοιμαστούν να σφίξουν περισσότερο το ζωνάρι.

    «Εάν δεν επιτύχουμε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης, θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη λιτότητα με περικοπές δαπανών και θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, οδηγώντας σε μικρότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερες δαπάνες ανεργίας», ανέφερε ο Kangasharju.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να εργαζόμαστε 4 μέρες την εβδομάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις για τράπεζες: Πάνω από το 40% των δανείων στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   «Πωλητήριο» 15 εκατ. ευρώ στη μυθική βίλα της Καλλιρόης Πατρονικόλα (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ