• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι παράπλευρες συνέπειες του κορονοϊού: Πώς η επιδημία έκανε τον αστακό… γεύμα σε τιμή ευκαιρίας!

    αστακος


    Το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού μετέτρεψε ένα έδεσμα για λίγους, που προοριζόταν για ειδικές περιστάσεις, σε γεύμα ευκαιρίας το οποίο μπορεί να απολαύσει ο καθένας.

    Λόγω του κορονοϊού, η τιμή του αστακού στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Κι αυτό γιατί λόγω του ιού ακυρώθηκαν οι πτήσεις τσάρτερ προς την Ασία, σε μια περίοδο που οι πωλήσεις συνήθως αυξάνονται, λόγω του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

    Η παράπλευρη αυτή συνέπεια του κορονοϊού άφησε τις αγορές της βόρειας Αμερικής με μια τεράστια ποσότητα απούλητων αστακών, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις πωλήσεις που χάθηκαν λόγω των δασμών που επέβαλε η Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου της με την Ουάσινγκτον.

    «Κατά μία έννοια, είναι το τελειωτικό χτύπημα», λέει η Stephanie Nadeau, ιδιοκτήτρια της εταιρείας «The Lobster Co.», η οποία είδε τις παραγγελίες αστακών από το Χονγκ Κονγκ να μειώνονται από περίπου 1.000 κιβώτια την εβδομάδα σε μόλις 120 κιβώτια από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. «Ετοιμάζομαι να απολύσω τους περισσότερους από τους υπαλλήλους μου», προσθέτει.

    Οι ΗΠΑ, μέχρι πρότινος, αποτελούσαν τον βασικό προμηθευτή ζωντανών αστακών στην Κίνα. Ωστόσο, μετά την επιβολή δασμών από το Πεκίνο στα αμερικανικά οστρακοειδή, το 2018, οι πελάτες τους στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στους σχετικά φθηνότερους καναδούς προμηθευτές.

    Η μάχη του αστακού

    Ο Καναδάς έστελνε γύρω στις εννέα πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα, με συνολικά 1,5 εκατομμύρια λίβρες οστρακοειδή, από τη Νέα Σκωτία στη Νότια Κορέα και την ηπειρωτική Κίνα για κάθε είδους πελάτη: από εστιατόρια και αγορές, μέχρι επαγγελματικά μίτινγκ και γάμους.

    Όμως, από τη στιγμή που τέθηκαν περιορισμοί στα σύνορα των χωρών της Ασίας, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι Καναδοί στράφηκαν στην αμερικανική αγορά. Το γεγονός αυτό πίεσε ακόμη περισσότερο τις τιμές, λέει η δημοσιογράφος Liz Cuozzo, η οποία εργάζεται για την εταιρεία αναλύσεων Urner Barry, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων από το 1858.

    Η τιμή του μισού αστακού στη Νέα Αγγλία – ένας ολόκληρος αστακός ζυγίζει γύρω στα 700 γραμμάρια – έχει πέσει 17% από τις 20 Ιανουαρίου και είναι σήμερα στα 8,10 δολάρια, δηλαδή χαμηλότερη από ποτέ άλλοτε τουλάχιστον από το 2016 και μετά. Οι τιμές συνήθως αυξάνονται αυτή την περίοδο του έτους, καθώς η προσφορά είναι λιγότερη, πριν ξεκινήσει η αλιευτική περίοδος. Πέρυσι, κόστιζαν 10,70 δολάρια και ο μέσος όρος για τη δεκαετία είναι στα 9,85 δολάρια.

    Η ζήτηση ζωντανών καναδικών αστακών έχει μειωθεί στο 5% της κανονικής από την κινεζική Πρωτοχρονιά (12 Φεβρουαρίου) και μετά, από τη στιγμή δηλαδή που τα εστιατόρια άρχισαν να ακυρώνουν κρατήσεις και οι άνθρωποι να μένουν σπίτι, λέει ο Stewart Lamont, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tangier Lobster Company στη Νέα Σκωτία.

    Τα αποθέματα διογκώνονται

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες αποθηκεύουν αποθέματα, κατευθύνοντας προϊόντα σε άλλες αγορές, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερικής και τη Μέση Ανατολή, και στέλνουν περισσότερες ουρές αστακού και κατεψυγμένους αστακούς για επεξεργασία.

    Από αυτή την τραγική μείωση της ζήτησης δεν επηρεάζονται μόνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η Αυστραλία υπολογίζει επίσης την Κίνα ως βασικό προορισμό για τις δικές εξαγωγές αστακού και αναμένει να έχει επίσης σημαντική ζημία βραχυπρόθεσμα. Η Νέα Ζηλανδία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ρίξει περιορισμένη ποσότητα αστακών πίσω στη θάλασσα, αφού οι Κινέζοι αγοραστές ακύρωσαν παραγγελίες.

    Στο μεταξύ, όσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και άλλες αγορές και δεν είναι σίγουρο πόσοι μικροέμποροι ή οικογενειακά εστιατόρια στην Κίνα θα βάλουν οριστικά λουκέτο, λέει ο Mark Barlow, ιδιοκτήτης του Island Seafood στο Έλιοτ του Μέιν.

    Η κ. Nadeau της Lobster Co. είδε το απόθεμά της να χάνει το 40% της αξίας του καθώς οι τιμές μειώθηκαν από τα 7,45 δολάρια Καναδά στα 6 δολάρια και αναγκάστηκε να πουλήσει μια μεγάλη ποσότητα με ζημία. Σκοπεύει δε να απολύσει οκτώ από τα 14 άτομα που έχει για προσωπικό. «Χτυπήθηκαν οι πελάτες μου, χτυπήθηκα και εγώ», λέει χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ