• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς Λεπέν σε mainstream τρομάζει τον Μακρόν και την ΕΕ

    • Bloomberg
    Μακρόν Λεπέν Γαλλία

    Εμ. Μακρόν – Μαρίν Λεπέν


    Στην ανικανότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ποντάρουν οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο έχουν αρχίσει να ανησυχούν νιώθοντας την ανάσα της στον σβέρκο τους.

    Καθώς τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία βρίσκονται σε αναδιάταξη, η διακυβέρνηση Μακρόν έχει περιγράψει ως βασική αντίπαλο την Λεπέν εν όψει των εκλογών του 2022.

    Ποντάρουν ότι αργά ή γρήγορα μια γκάφα της θα αποκαλύψει τις ακραίες θέσεις που εξέφραζε στο παρελθόν και ότι από μόνη της θα απομακρύνει τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αν η Λεπέν χάσει αυτές τις ψήφους, υπολογίζουν ότι ο Μακρόν θα την κερδίσει εύκολα.

    Πράγματι, πριν από λίγες ημέρες η Λεπέν κινδύνευσε να υποπέσει σε στρατηγικό σφάλμα, όταν ομάδα απόστρατων έστειλε ανοικτή επιστολή στον Μακρόν προειδοποιώντας τον με στρατιωτική παρέμβαση, αν δεν επιδείξει σκληρότερη στάση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

    Τέτοιου είδους ζητήματα συνήθως έχουν απήχηση στον σκληρό πυρήνα της, ωστόσο σημαίνουν συναγερμό στους μετριοπαθείς, τους οποίους χρειάζεται για να νικήσει τον Απρίλιο του 2022.

    Στο παρελθόν η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς θα είχε αγκαλιάσει το αίτημα των απόστρατων.

    Όμως η Λεπέν έχει πάρει το μάθημά της από την ήττα της στις τελευταίες εκλογές, όταν ο Μακρόν αποκάλυψε την άγνοιά της γύρω από τις θέσεις για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, γεγονός που απομάκρυνε ψηφοφόρους.

    Το τελευταίο διάστημα έχει δουλέψει σκληρά με στόχο να «μαλακώσει» την εικόνα της, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των γυναικών, των νέων, ακόμη και μεταξύ των ομοφυλόφιλων και των εβραίων.

    Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά με τον Μακρόν μικραίνει, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να λένε ότι ο κίνδυνος νίκης της Λεπέν είναι υπαρκτός.

    Ενδεχόμενη επικράτηση της Λεπέν έναντι του Μακρόν, σθεναρού υποστηρικτή της ενωμένης Ευρώπης, θα ήταν ένα νέο σοκ για την ΕΕ μετά την δύσκολη εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ και το Brexit. Οπλισμένη με το βέτο, θα μπορούσε να μπλοκάρει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και να προκαλέσει το χάος.

    Επιπλέον, οπλισμένη και με την δυσαρέσκεια των θυμωμένων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ψηφοφόρων της, στους οποίους θα είναι υπόλογη αν εκλεγεί, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι αντιδράσεις της σε δύσκολα εσωτερικά ζητήματα.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι στο «σκοτεινό σενάριο» της επικράτησης Λεπέν, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια γενικευμένη εσωτερική αναταραχή και η κατάσταση να οδεύσει προς έναν αυξανόμενο αυταρχισμό με πρώτα «θύματα» τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες.

    Όταν η Λεπέν πήρε το 2011 την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, τον Ζαν Μαρί Λεπέν -έναν πρώην στρατιώτη που είχε κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και βασανισμούς Αλγερινών στην διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας- ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να το μεταμορφώσει σε κάτι πιο μετριοπαθές, πιο «mainstream». Οι προσπάθειες εντάθηκαν από το 2017, όταν έχασε από τον Μακρόν.

    Τώρα πλέον έχει απαγορευτεί στα στελέχη του κόμματος να κάνουν ρατσιστικά σχόλια στα social media, κι αυτοί που δεν υπακούν βλέπουν την έξοδο.

    Επιπλέον, δύο φορές την εβδομάδα ομάδα συμβούλων την ενημερώνει για όλα, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί η καταστροφική εμφάνιση του 2017.

    Από φεμινισμό μέχρι κεϋνσιανισμό

    Σε μια άψογα προετοιμασμένη εμφάνιση στην τηλεόραση τον Μάρτιο, η Λεπέν μιλούσε επί 2,5 ώρες για την κλιματική αλλαγή και τον φεμινισμό, ενώ δήλωσε πως δεν θέλει πια να φύγει η Γαλλία από την ΕΕ, θέλει μόνο να την αλλάξει προς το καλύτερο… Επίσης, μίλησε για την μετα-κεϋνσιανή θεωρία και αποστήθισε νούμερα σχετικά με το δημόσιο χρέος και την ανεργία.

    Όταν ρωτήθηκε για το ξενοφοβικό και ρατσιστικό παρελθόν του κόμματός της δεν δίστασε καθόλου να απαντήσει:  «Δεν έχω αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους ξένους, ούτε μίσος ούτε φόβο».

    Η αντίδρασή της στην ανοικτή επιστολή των απόστρατων προς τον Μακρόν ήταν επίσης εντυπωσιακή. Υπολογίζοντας με ακρίβεια πώς θα κρατήσει τους σκληρούς ψηφοφόρους της και πώς δεν θα διώξει τους μετριοπαθείς, συμφώνησε με την ανάλυσή τους στα προβλήματα της Γαλλίας, ωστόσο είπε ότι η λύση στην αυξανόμενη εγκληματικότητα και την ανασφάλεια βρίσκεται «στον πολιτικό σχεδιασμό που θα εγκρίνουν οι Γάλλοι».

    Η Λεπέν πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει στους ώμους της την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Ο επόμενος ηγέτης της χώρας θα κληρονομήσει μια χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 120% του ΑΕΠ.

    Το ΔΝΤ κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου με αρνητικές προβλέψεις που χρήζουν άμεσων μέτρων. Και το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού, με το οποίο ο Μακρόν πάλευε πριν από την πανδημία θα ξανατεθεί το επόμενο διάστημα.

    Ακόμη και οι σύμβουλοι της Λεπέν αναγνωρίζουν ότι ακόμη έχει πολλή δουλειά να κάνει, για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει σχέδιο για όλα αυτά που έρχονται.

    Και το χρεωμένο κόμμα της χρειάζεται να εξασφαλίσει πόρους, για να χαράξει πολιτική…

    Οι γαλλικές τράπεζες είναι επιφυλακτικές να την δανείσουν και εκείνη δεν έχει ανθρώπους να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμά της.

    Στελέχη του National Rally υποστήριξαν ότι όσοι μπαίνουν στην ομάδα συμβούλων για θέματα οικονομίας βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Μάλιστα λένε ότι ένας σύμβουλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από μεγάλη γαλλική εταιρεία.

    Όταν πριν από λίγο καιρό μια υπουργός ρωτήθηκε αν η Λεπέν έχει ελπίδες να νικήσει, απάντησε απαξιωτικά κάνοντας μια γκριμάτσα.

    Όμως, «χτύπησε ξύλο»…

    Διαβάστε ακόμη:

    Πρώτη φορά στην ιστορία δύο γυναίκες πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο

    Σκληρός φόρος στους πιο πλούσιους Αμερικανούς – Μπάιντεν: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί



    ΣΧΟΛΙΑ