• Διεθνής πολιτική

    Σκληρός φόρος στους πιο πλούσιους Αμερικανούς – Μπάιντεν: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί

    • NewsRoom

    Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνει την πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο (ΑΠΕ)


    Ένα σαρωτικό επενδυτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και μεγάλη αύξηση της φορολόγησης των πιο πλούσιων Αμερικανών, παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών, για να χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο σχέδιό του ώστε να δοθεί βοήθεια στις φτωχές οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    «Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί» είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός που πέρασε δεκαετίες στη Γερουσία.

    Ο Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά του «American Families Plan» («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

    Στην ομιλία του, την παραμονή της συμπλήρωσης 1οο ημερών στον Λευκό Οίκο, παρουσίασε ένα σχέδιο δαπανών ύψους 4 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Το αποκάλεσε «επένδυση μιας γενιάς στην ίδια την Αμερική», σύμφωνα με το BBC.

    Ωστόσο, η πρότασή του συναντά σθεναρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν και οι Δημοκρατικοί κατέχουν ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα το στηρίξουν ομόφωνα.

    «Οι ΗΠΑ ξανά σε κίνηση»

    «Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν στην πολυαναμενόμενη ομιλία του.

    «Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, δήλωσε.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, μιλώντας για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

    «Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

    Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

    «Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό», αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

    Επανερχόμενος στην εσωτερική πολιτική κονίστρα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία.

    Ο κ. Μπάιντεν, που με βάση το κείμενο της ομιλίας του αναμένεται να αυτοπροβληθεί ως μέγας υποστηρικτής της μεσαίας τάξης και να υποσχεθεί τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

    Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

    «Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία» που παρουσιάζεται στη χώρα. «Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας». Ώστε η Αμερική «να κερδίσει το μέλλον της», είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μπάιντεν: Σχεδιάζει διπλασιασμό φόρου για τους πιο εύπορους Αμερικανούς – Αναταραχή στην Wall Street

    Κρεμλίνο: Ανακοίνωσε συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν το καλοκαίρι – Εκκρεμεί ο τόπος και ο χρόνος του ραντεβού



    ΣΧΟΛΙΑ