• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Κίνα είναι έτοιμη για τα χειρότερα από τις ΗΠΑ, δηλώνει Κινέζος αξιωματούχος

    • Bloomberg


    Ένας ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τον τελευταίο γύρο δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπορεί να αντέξει “τα χειρότερα” που μπορούν να συμβούν.

    Ο Fang Xinghai, αντιπρόεδρος της κινεζικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, δήλωσε ότι η τακτική του Τραμπ να προσπαθεί να πιέσει την Κίνα ώστε να δεχθεί εμπορικές υποχωρήσεις δεν θα λειτουργήσει, γιατί η οικονομία είναι υπερβολικά ισχυρή. Ούτε οι δασμοί σε όλες τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν θα επαρκούσαν, είπε.

    Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, η αρνητική επίπτωση στην οικονομία της Κίνας είναι περίπου 0,7% του ΑΕΠ”, δήλωσε ο Fang σε ένα πάνελ σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Τιαντζίν την Τρίτη. “Η Κίνα έχει άφθονες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για να περιορίσει αυτήν την επίδραση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, και νομίζουμε ότι η οικονομία και πάλι θα είναι εντάξει”.

    Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ερχόμενη εβδομάδα, και θα αυξήσει το ποσοστό στο 25% την επόμενη χρονιά. Η Κίνα επισήμως δεν έχει ανακοινώσει αντίμετρα, όμως έχει προηγουμένως τονίσει ότι θα ανταποδώσει επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων, από υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι αεροσκάφη.

    Νομίζω ότι η Κίνα μάλλον έχει περισσότερα από τους δασμούς ως αντίδραση”, δήλωσε ο Zhu Ning, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο, στο ίδιο φόρουμ. “Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει όλο και πιο ενοποιημένη, επομένως δεν είναι πια η μία χώρα εναντίον της άλλης, αλλά έχει να κάνει με την εφοδιαστική αλυσίδα”.

    Ο Fang είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εν τέλει θα κανονικοποιηθούν. “Είναι καλό για την αμερικανική οικονομία να έχει καλές σχέσεις με την Κίνα, και καλό για τον υπόλοιπο κόσμο”, ανέφερε. “Ο πρόεδρος Τραμπ, όπως δείχνει η υπόθεση της Βόρειας Κορέας, είναι ικανός να αλλάζει θέσεις πολύ γρήγορα. Νομίζω πως θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό”.

    Η αντίδραση των κινεζικών χρηματαγορών ήταν χλιαρή μετά τους νέους δασμούς. Ο δείκτης Shanghai Composite παρουσίαζε μικρή μεταβολή το μεσημέρι της Τρίτης, αφού έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών τη Δευτέρα.

    Διασφαλίζουμε ότι οι ξένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται δίκαια”, δήλωσε ο Fang. “Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν με τέτοιου τύπου τακτικές”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πιθανό τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με το βλέμμα στο Κυπριακό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΦΚ στο κρασί: Η κατάργηση κόλλησε στην… καθαρογραφή



    ΣΧΟΛΙΑ