• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Καταριανοί βάζουν φρένο στο deal Deutsche Bank – Commerzbank

    • Bloomberg

    The Commerzbank AG logo sits on an automated teller machine (ATM) sign as the headquarters of Deutsche Bank AG stand beyond in Frankfurt. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg


    Στην αντίσταση των Καταριανών μεγαλομετόχων της προσκρούουν τα σχέδια συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank, αναφέρουν τέσσερα άτομα με γνώση των πραγμάτων.

    Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια συμφωνία θα απομειώσει την αξία του μεριδίου τους, εάν η Deutsche Bank αναγκαστεί να προχωρήσει σε πώληση μετοχών για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας, δήλωσαν τα πρόσωπα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι απόρρητο. Η χώρα του Περσικού Κόλπου επιδιώκει επίσης να διαπραγματευτεί και άλλες παραχωρήσεις προτού υποστηρίξει τη συμφωνία, ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι.

    Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει σχεδόν 60% από τότε που επένδυσε το Κατάρ, περίπου πριν από πέντε χρόνια. Η δυσαρέσκεια των βασικών μετόχων ενισχύει τη διευρυνόμενη αντίθεση στη συμφωνία, την οποία η Γερμανία βλέπει ως έναν τρόπο για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εξαγωγικής οικονομίας της χώρας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.

    Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Bank λένε ότι μια συγχώνευση δεν θα καταφέρει να ενισχύσει την τράπεζα, προκαλώντας μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Οι γερμανικές εφημερίδες έχουν επίσης επικρίνει και τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών στην ενορχήστρωση μιας συμφωνίας μεταξύ δύο αποδυναμωμένων τραπεζών.

    Δεν είναι όλοι εναντίον της συμφωνίας. Η ιδιωτική εταιρεία Cerberus Capital, η οποία κατέχει σημαντικά μερίδια τόσο στην Deutsche Bank όσο και στην Commerzbank, τάσσεται υπέρ μιας συγχώνευσης, είπαν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης μια συμφωνία, ανέφεραν άλλοι.

    Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock Inc., η οποία κατέχει επίσης μετοχές και στις δύο τράπεζες, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι επιφυλακτική ως προς μια συμφωνία. «Τι πρόβλημα προσπαθούμε να λύσουμε εδώ;», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Philipp Hildebrand, σε μια διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό το κομμάτι λείπει ακόμη από αυτή τη συζήτηση».

    Το Κατάρ ενδιαφέρεται να προωθήσει περισσότερες διμερείς συμφωνίες με τη Γερμανία σε άλλες βιομηχανίες, ως προϋπόθεση για τη στήριξη της συγχώνευσης, δήλωσε μία από τις πηγές.

    Οντότητες από το Κατάρ κατέχουν πάνω από το 6% της Deutsche Bank, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει. Το κυβερνητικό γραφείο επικοινωνίας του Κατάρ δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

    Κάθε συγχώνευση θα είχε πρακτικά εμπόδια να ξεπεράσει. Οι περικοπές δαπανών – και το πού θα γίνουν – καθώς και οι κίνδυνοι για τον ισολογισμό αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για τη συγχώνευση, δήλωσαν τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Η Commerzbank έχει μεγάλες συμμετοχές σε ιταλικά ομόλογα, οι οποίες ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν. Η πολιτική έκθεση της Deutsche Bank στις ΗΠΑ και το μέλλον της επενδυτικής της μονάδας θα είναι επίσης δύσκολα ζητήματα, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

    Η Deutsche Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πιθανή σύμπραξη, ανέφεραν άλλοι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για το θέμα. Το ερώτημα αν η χαμηλή αποτίμηση της Commerzbank θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ρυθμιστικού κεφαλαίου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, ανέφεραν. Οι ρυθμιστικές αρχές παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τη συμφωνία και θέλουν να δουν ένα βιώσιμο και κερδοφόρο επιχειρησιακό μοντέλο προτού το εγκρίνουν, ανέφεραν επίσης.

    Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Όταν η τιμή που πληρώνεται για μια εξαγοραζόμενη εταιρεία είναι χαμηλότερη από την αποκαλούμενη πραγματική λογιστική αξία, η αποκτώσα εταιρεία μπορεί να προσθέσει κάποια ή ολόκληρη τη διαφορά στο ίδιο κεφάλαιο, βελτιώνοντας πιθανόν τους κεφαλαιακούς δείκτες της. Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Commerzbank, αυτή είναι μια διαφορά 16,5 δισ. ευρώ.

    Πολλαπλές αναδιαρθρώσεις

    Η Deutsche Bank έχει ήδη αντλήσει 34 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία εννέα χρόνια από επενδυτές για τη χρηματοδότηση πολλαπλών αναδιαρθρώσεων και ενδέχεται να χρειαστεί άλλα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη συγχώνευση με την Commerzbank, σύμφωνα με τον Christian Koch, αναλυτή της DZ Bank.

    Βεβαίως, μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας ήταν πάντα πιθανό να μην είναι δημοφιλής σε ορισμένους επενδυτές και ενδιαφερόμενους. Ορισμένοι έχουν αμφισβητήσει το αν η συγχώνευση δύο τραπεζών που αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την αύξηση των εσόδων τους μετά από βαθιές περικοπές θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη οντότητα.

    Οι καταριανές συμμετοχές διακρατούνται από επενδυτικά οχήματα που ελέγχονται από μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλους εξέχοντες πολιτικούς. Πέρυσι, το Κατάρ δήλωσε ότι αναμένει να επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Μια οικογένεια δισεκατομμυριούχων, οι σχέσεις με τους Ναζί και η αποκατάσταση μέσω φιλανθρωπικών δωρεών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τα ονόματα που φλερτάρουν με τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου – «Όχι» από Αράπογλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σούπερ μάρκετ: «Σιωπηλό» πωλητήριο από τους μικρούς εν μέσω πολέμου σε όλα τα μέτωπα



    ΣΧΟΛΙΑ