• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η γκάφα του Ουκρανού προέδρου που έκανε ασανσέρ τις αγορές

    • Bloomberg
    ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Σύγχυση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στις αγορές, μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε διάγγελμά του προς του ουκρανικό λαό προειδοποιούσε πως η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα στις 16 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας αθρόες πωλήσεις.

    Η διάψευση ήρθε σύντομα όταν ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ζελένσκι, είπε ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου πρέπει να ερμηνευτούν ως ειρωνεία και η χώρα παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τις «συγκεκριμένες ημερομηνίες» που αναφέρονται για πιθανή εισβολή. Άλλωστε αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν επανειλημμένα ότι θεωρούν απίθανο τον κίνδυνο επίθεσης μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

    «Ήταν μια τρελή μέρα μετά από μια τρελή εβδομάδα», δήλωσε ο Michael Purves, ιδρυτής της Tallbacken Capital Advisors. «Έχουμε να κάνουμε με έντονα σπασμωδικές αγορές. Οι γεωπολιτικές εντάσεις εμφανίζονται με πολλούς δραματικούς τίτλους».

    Οι επενδυτές δυσκολεύονται να αποτιμήσουν μια σειρά από εξελισσόμενους καταλύτες, από την μετάλλαξη Όμικρον έως τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπό του στην πολιτική της Federal Reserve και τώρα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, οι μετοχές πραγματοποίησαν αρκετές από τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών τον περασμένο μήνα.

    Stock and oil prices swung wildly after President Zelenskiy's joke

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία του S&P 500 στη συνεδρίαση της Δευτέρα. Ο δείκτης βυθίστηκε μέχρι και 1,2% και το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 95 δολάρια το βαρέλι μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι για επικείμενη εισβολή.

    Ωστόσο, μετά τη διάψευση τους, οι μετοχές κάλυψαν τις αρχικές απώλειες, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 0,4%, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Και η αντίδραση δεν περιορίστηκε στις μετοχές, αφού και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα.

    Στο μεταξύ, το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν ξεπέρασαν σε επιδόσεις τα περισσότερα νομίσματα του Group 10, καθώς η επιδείνωση του κλίματος αύξησε τη ζήτηση των traders για επενδυτικά καταφύγια.

    Το ρούβλι της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 0,4% στα 76,8 ανά δολάριο μετά την αντιστροφή των προηγούμενων απωλειών. Το νόμισμα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας με αφορμή το σχόλιο του Ουκρανού προέδρου.

    Ήταν η δεύτερη φορά τη Δευτέρα που οι ειδήσεις για τις εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη εκτόξευσαν τις αγορές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 κάλυψαν τις απώλειες τους γύρω στις 8 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, αφού ο κορυφαίος διπλωμάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση, επισημαίνοντας ότι οι επιλογές διαπραγμάτευσης «δεν έχουν εξαντληθεί».

    Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου εμφάνισαν έντονη ευαισθησία με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν.

    Οι μετοχές βούλιαξαν αργά την Παρασκευή, το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και τα ομόλογα αυξήθηκαν, όταν αρκετές χώρες έσπευσαν να ζητήσουν από τις πολίτες του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Η Ρωσία πάντως έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

    Η επιφυλακτικότητα ήταν και πάλι εμφανής στις αγορές την Τρίτη, με τις ασιατικές μετοχές να κινούνται ως επί το πλείστον πτωτικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ουκρανία: Τηλεοπτικό διάγγελμα Ζελένσκι, προειδοποίησε για ρωσική εισβολή την Τετάρτη



    ΣΧΟΛΙΑ