• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η εταιρεία που «γεννά» δισεκατομμυριούχους εν μέσω πανδημίας

    • Bloomberg

    Bob Langer


    Ένας ακόμη από τους πρώτους επενδυτές της εταιρείας Moderna ετοιμάζεται να δει την αξία της επένδυσής του να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια, μετά από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία βιοτεχνολογίας  από τις πρώτες δοκιμές για την ανάπτυξη πειραματικού εμβολίου για την Covid-19.

    Η αξία του μετοχικού ποσοστού 3,2% (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης) που κατέχει ο Bob Langer, μέλος ΔΣ της εταιρείας, αυξήθηκε τη Δευτέρα στα 934,3 εκατ. δολάρια, καθώς η αξία της μετοχής της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 20%, στην τιμή ρεκόρ των 80 δολαρίων έκαστη. Ο Langer, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, θα είναι το τρίτο άτομο που έχει στην κατοχή του μετοχές της Moderna αξίας άνω του  1 δισ. δολαρίων, μετά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Stephane Bancel και τον καθηγητή του Χάρβαρντ Timothy Springer.

    Η Moderna, η αξία της μετοχής της οποίας έχει υπερτετραπλασιαστεί φέτος, δημοσιοποίησε τα πρώτα δεδομένα από μια μικρή δοκιμή «φάσης 1». Δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον άνθρωπο. Η είδηση αυτή έφερε περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά 3,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό τυ από τις 8 Απριλίου.

    Ο Langer, 71 ετών, έχει κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερες από 400 βιοτεχνολογικές, φαρμακευτικές, χημικές και ιατρικές εταιρείες, σύμφωνα με το βιογραφικό του στο MIT.

    Οι Bancel και Springer κατέχουν στην εταιρεία μερίδια αξίας 2,45 δισ. δολαρίων και 1,38 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την άνοδο της μετοχής είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας, η Flagship Pioneering, εταιρεία που ίδρυσε ο συνιδρυτής της Moderna, Noubar Afeyan. H Flagship διένειμε 10 εκατομμύρια μετοχές σε επενδυτές την περασμένη εβδομάδα και έμεινε με ποσοστό 11%, αξίας 3,27 δισ. δολαρίων.

    Ο Afeyan αρνήθηκε να απαντήσει πόσες μετοχές κατέχει ο ίδιος προσωπικά.

    «Η ευρύτερη αντίδραση στην αγορά δείχνει την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι υπάρχει μια επιστημονική, τεχνολογική λύση σε αυτού του είδους τη μάχη», δήλωσε ο Afeyan σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Έχουμε αυξήσει τις προσδοκίες, αλλά αυτό δεν άλλαξε αυτό που κάνουμε”.

    Ο Bancel και άλλα στελέχη της Moderna, συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου CFO Lorence Kim και του Προέδρου Stephen Hoge, έχουν πουλήσει μετοχές μέσω προκαθορισμένων εμπορικών πλάνων. Ο Bancel έχει πουλήσεις περίπου 200.000 μετοχές από τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    O Moncef Slaoui, ο οποίος είχε 82.508 μετοχές στις 21 Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Moderna την περασμένη εβδομάδα και σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό του για να βοηθήσει στο “Operation Warp Speed”, μια προσπάθεια διοίκησης του Τραμπ που περιλαμβάνει τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου, ανέφερε η εταιρεία σε μια δήλωση μέσω email.

    Άλλοι σημαντικοί μέτοχοι είναι η AstraZeneca Plc και η Theleme Partners, το hedge fund του Patrick Degorce κ.ά.

    Όπως η Moderna, και άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν δει τις μετοχές τους να εκτινάσσονται. Με κέρδη πάνω από 70% το 2020, η καθαρή αξία της περιουσίας του προέδρου της Shenzhen Kangtai Biological Products Co.,  Du Weimin, ανέρχεται τώρα στα 6,7 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του προέδρου της Chongqing Zhifei Biological Products Co., Jiang Rensheng έχει ενισχυθεί κατά 8,1 δισ. δολάρια. Ο Seo Jung-jin, πρόεδρος της Celltrion Inc., είναι ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα, με περιουσία 7,3 δισ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ