• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η αιχμηρή απάντηση της Tiffany & Co στους ισχυρισμούς της Louis Vuitton για την ακύρωση του deal των 16 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Μπερνάρ Αρνό, LVMH


    Οι δικαιολογίες του ομίλου  Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) προκειμένου να αποφύγει την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Tiffany & Co. είναι αβάσιμες και παραπλανητικές, υποστηρίζει η διοίκηση του εμβληματικού κοσμηματοπωλείου της Νέας Υόρκης.

    “Τα αληθοφανή επιχειρήματα της LVMH είναι μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια να αποφύγει τη συμβατική υποχρέωσή της που είναι να πληρώσει το συμφωνημένο τίμημα για την Tiffany & Co.“, δήλωσε ο πρόεδρος του κοσμηματοπωλείου, Roger Farah, σε δήλωση του την Τρίτη.

    Η απάντηση αυτή ήρθε μετά την αγωγή που άσκησε η LVMH κατά της Tiffany και τη δήλωση του ιδιοκτήτη του κολοσσού ειδών πολυτελείας ότι η αναδίπλωση του οφείλεται στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης να καθυστερήσει το κλείσιμο της συμφωνίας, καθώς και στην κακοδιαχείριση της Tiffany κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η κατασκευάστρια των γνωστών τσαντών Louis Vuitton και η Moet & Chandon Champagne ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση Tiffany καταστράφηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η εξαγορά, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν τη Δευτέρα στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

    Από την πλευρά της η Tiffany πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός του γαλλικού ομίλου για τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ακύρωση της συμφωνίας είναι ανοησίες. Όπως επισήμανε τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου είναι σε καλό δρόμο και υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, απορρίπτοντας τον υπαινιγμό του LVMH ότι κινδυνεύει να αθετήσει τις δανειακές της συμβάσεις.

    Το κοσμηματοπωλείο προχώρησε στις αρχές του μήνα σε αγωγή κατά της LVMH με στόχο να την αναγκάσει να προχωρήσει με τη συμφωνία, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι ο όμιλος πολυτελών ειδών προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κάμψη στον κλάδο λόγω της πανδημίας για να διαπραγματευτεί χαμηλότερη τιμή εξαγοράς.

    Από την πλευρά της, η LVMH αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστολή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, που της ζητούσε να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η επιστολή ισοδυναμεί με «νομικό περιορισμό» υπό τους όρους της εξαγοράς, που απαγορεύει το κλείσιμο της συμφωνίας έως την προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου, σημείωσαν οι δικηγόροι της LVMH στην 96 σελίδων κατάθεση των θέσεων τους.

    Ο δικαστής Joseph Slights III έχει ορίσει την 5η Ιανουαρίου για την διεξαγωγή της δίκης που θα αποφασίσει εάν η LVMH πρέπει να ολοκληρώσει την πώληση.

     Η έντονη διαμάχη

    Ο υπουργός Εξωτερικών Le Drian την Κυριακή χαρακτήρισε «υπερβολική» τη διαμάχη σχετικά με την επιστολή του. «Είναι καθήκον μου να προστατεύω τα γαλλικά συμφέροντα», είπε στην εφημερίδα Le Parisien σε συνέντευξη. «Όσον αφορά τη διατλαντική κατάσταση, είναι γνωστές οι εμπορικές διαφωνίες. Ήταν λοιπόν ο ρόλος μου να ενημερώσω την LVMH για την πολιτική μου εκτίμηση εκείνη τη στιγμή».

    Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά τα προβλήματα μεταξύ των LVMH και Tiffany εμφανίστηκαν τον Μάρτιο, καθώς το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία έγινε εμφανές. Η Tiffany ισχυρίζεται ότι η LVMH επιχειρεί να επιβάλει μείωση της τιμής της εξαγοράς.

    Από την πλευρά της η LVMH σημείωσε ότι οι απώλειες της Tiffany λόγω της πανδημίας είναι πιο σημαντικές από εκείνες που υπέστη η ίδια κατά τη διάρκεια της επονομαζόμενης Μεγάλης Ύφεσης του 2008. «Η επιχείρηση που η LVMH πρότεινε να εξαγοράσει τον Νοέμβριο του 2019» δεν υπάρχει πλέον, δήλωσε η γαλλική εταιρεία στην αγωγή της.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ