• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Chanel επενδύει σε “πράσινη” start up κατασκευής οικολογικού μεταξιού

    • Bloomberg


    H Chanel Inc. αποτελεί τον τελευταίο κολοσσό λιανικής που τάσσεται υπέρ των προϊόντων με περιβαλλοντική συνείδηση, επενδύοντας σε μία “πράσινη” εταιρεία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δημιουργήσει πολυτελή είδη που θα είναι λιγότερο επιβλαβή για τον πλανήτη.

    Τόσο η βιομηχανία ένδυσης όσο και η βιομηχανία καλλυντικών αποτελούν σημαντικές πηγές αποβλήτων και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή υφασμάτων και προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας – όπως οι σταθεροποιητές των συστατικών – μπορεί να είναι βλαβερές. Οι start ups, όπως η Evolved by Nature, στην οποία η Chanel θα επενδύσει ένα άγνωστο ποσό για να αποκτήσει μερίδιο μειοψηφίας, επιδιώκει να αντικαταστήσει τα σκληρά συνθετικά πρόσθετα με ένα νέο είδος μεταξιού. Μια μέρα, μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα μαντήλια της Chanel, αξίας 475 δολαρίων.

    Ενώ οι άνθρωποι εμφανίζονται διστακτικοί σχετικά με το κατά πόσο οι φιλικές προς τον πλανήτη διακηρύξεις από τις επιχειρήσεις αποτελούν μια ουσιαστική μετατόπιση της στρατηγικής τους, οι τομείς της μόδας, της υγείας και της ομορφιάς έχουν καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον τους έμπρακτα. Τα προοδευτικά brands προσπάθησαν να “πλασάρουν” τους εαυτούς τους ως φίλους της Γης και οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς αρχίζουν πλέον να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

    Όσον αφορά τη Chanel, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γαλλικός οίκος πολυτελών ειδών δείχνει την ευαισθησία του.

    Πέρυσι προχώρησε σε μία ακόμη “πράσινη” επένδυση, όταν διέθεσε χρήματα για να συμμετέχει στη φινλανδική εταιρεία κατασκευής εναλλακτικών πλαστικών συσκευασιών, Sulapac. Επίσης, η Chanel δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ζητήματα βιωσιμότητας, το πρώτο στην εδώ και εκατό χρόνια ιστορία της.

    Η Evolved by Nature, με έδρα τη Βοστόνη, ιδρύθηκε από την μηχανικό Rebecca Lacouture και τον χημικό Gregory Altman το 2013. Το προϊόν τους είναι καθαρό μετάξι σε υγρή μορφή, μια τεχνολογία αναγέννησης που παράγεται από άδεια κουκούλια μεταξοσκώληκα. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεκάδες μοριακούς συνδυασμούς της φυσικής πρωτεΐνης μετάξι από την πρώτη της εφαρμογή το 2014.

    Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνεται και ο όμιλος Kraft. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει το συνολικό ποσό που έχει εξασφαλίσει από επενδυτές.

    Η Evolved by Nature δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να «εξερευνήσει πρωτοποριακό υλικό, μηχανικές και οπτικές βελτιώσεις διαφόρων υφασμάτων». Δεν είναι σαφές πώς η τεχνολογία θα ενσωματωθεί ειδικά στα προϊόντα της Chanel, τα οποία κυμαίνονται από τσάντες μέχρι υψηλή ραπτική. Ο Altman δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Chanel βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης.

    “Το γεγονός ότι πιστεύουν αρκετά σε εμάς ώστε να επενδύσουν στην εταιρεία μας, σημαίνει ότι κάνουμε σίγουρα το σωστό”, δήλωσε ο Altman.



    ΣΧΟΛΙΑ