• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχοι αδελφοί που μπαίνουν στα γήπεδα του βρετανικού ποδοσφαίρου

    Simon and David Reuben


    Εάν η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United εγκριθεί από την Premier League, οι οπαδοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν να αποχωρεί από το τιμόνι της ένας κραυγαλέος Βρετανός μεγιστάνας και να έρχονται δύο χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχοι.

    Η κοινοπραξία που είναι υποψήφια για την αγορά της ομάδας έχει τη στήριξη του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και περιλαμβάνει την οικογένεια Reuben, με επικεφαλής τους αδελφούς David, 81 ετών και Simon, 79 ετών, οι οποίοι διατηρούν χαμηλότερο προφίλ σε σχέση με τον επιχειρηματία λιανικού εμπορίου Mike Ashley, τον αμφιλεγόμενο ιδιοκτήτη της Newcastle από το 2007.

    Οι Reubens έχουν παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια λιανικής, γραφείων και κατοικιών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στο Λονδίνο. Τον περασμένο μήνα, επεκτάθηκαν στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Με την αξία της περιουσίας της οικογένειας να υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, τα αδέρφια αποφεύγουν εδώ και καιρό να βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε μια σπάνια συνέντευξη το 2004, ο Simon Reuben είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Είναι αντίθετο με όλα τα ένστικτά μου το να μιλήσω με έναν δημοσιογράφο».

    Η διατήρηση αυτής της διακριτικότητας μπορεί να γίνει δύσκολη καθώς οι Reubens στοχεύουν σε μία συμφωνία απόκτησης της Newcastle, μίας από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στην Αγγλία. Το γήπεδο της βρίσκεται στην καρδιά του Newcastle, μιας πόλης στα βορειοανατολικά της Αγγλίας και έχει συγκεντρώσει κατά μέσο όρο πάνω από 50.000 θεατές από το 2013 έως το 2018, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES.

    Οι αδελφοί Reuben θα εκτεθούν στο κοινό σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν ζήσει ξανά στο παρελθόν”,  δήλωσε ο Kieran Maguire, λέκτορας για τη χρηματοδότηση ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Οι οπαδοί, που είναι παθιασμένοι, θα παρακολουθούν τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν και θα ενημερώνονται από τις ειδοποιήσεις της Google».

    «Πρέπει να είναι κάποιος χοντρόπετσος”,  είπε ο Charlie Methven, συνιδιοκτήτης της Sunderland A.F.C., του τοπικού αντιπάλου της Newcastle. Είναι «ένα βαθύ πολιτισμικό σοκ για άτομα που δεν έχουν βρεθεί πριν σε ποδοσφαιρικό περιβάλλον», είπε.

    Οι οπαδοί της Newcastle, γνωστοί ως Toon Army, θεωρούνται από τους πιο ισχυρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το πρόσφατο μποϊκοτάζ και οι διαμαρτυρίες κατά της διοίκησης του Ashley αποτελούν μία ένδειξη για τους πιθανούς αγοραστές σχετικά με τις πιέσεις των φιλάθλων προς τους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας.

    Τα πλεονεκτήματα και οι στόχοι πίσω από τη συμφωνία των 300 εκατομμυρίων λιρών (372,5 εκατομμύρια δολάρια) που προτείνει η κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης και την Βρετανίδα επιχειρηματία Amanda Staveley, έχουν ήδη αρχίσει να απασχολούν τον αθλητικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού των οπαδών της Newcastle στο YouTube.

    Οι Άραβες θα κατέχουν περίπου το 80% της Newcastle εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, αφήνοντας το 20% για τους Reubens και την Staveley, σύμφωνα πληροφορίες.

    Οι φίλαθλοι θα θέλουν να δουν επενδύσεις σε νέους παίκτες που θα βοηθήσουν την ομάδα να αγωνιστεί εντός της χώρας αλλά και στην Ευρώπη. Η Newcastle United δεν έχει κερδίσει κανένα μεγάλο τρόπαιο για περισσότερο από μισό αιώνα και έχει υποβιβαστεί δύο φορές από το 2009.

    «Οι ιδιοκτήτες θα επηρεάσουν τις καρδιές και τα μυαλά των 50.000 οπαδών και περιμένουν κάτι από εσάς», δήλωσε ο Maguire στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ”.

    Οι εμπορικές ευκαιρίες ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγούν σε κάποιο βαθμό την προθυμία των Reubens να προχωρήσουν σε μία κίνηση που συνεπάγεται μεγάλη έκθεση στο κοινό, όπως είναι η απόκτηση μίας ομάδας- καθώς οι ανταμοιβές μπορεί να είναι τεράστιες εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Μια ομάδα επενδυτών από το Αμπού Ντάμπι πλήρωσε περίπου 200 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει την Manchester City της Premier League το 2008, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής, και πούλησε πέρυσι μερίδιο 10% της ιδιοκτήτριας εταιρείας City Football Group Ltd. στο private equity Silver Lake έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

    Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία

    Η συμφωνία θα μπορούσε να συμβαδίζει με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα των Reuben στο Νιουκάστλ. Η οικογένεια διαθέτει ιππόδρομο και αναπτύσσει ένα χώρο λιανικής και αναψυχής 600.000 τετραγωνικών ποδιών στην πόλη.

    «Η Newcastle έχει μια τεράστια βάση θαυμαστών και 300 εκατομμύρια λίρες δεν είναι πολλά χρήματα για ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Mark Shipman της Michael Elliott, συμβούλου εμπορικών επενδύσεων σε ακίνητα. «Έχουν ήδη μια ισχυρή παρουσία στην πόλη του Νιουκάστλ μέσω της ιδιοκτησίας τους και των αγώνων τους και το βλέπουν ως επέκταση των δραστηριοτήτων τους στον κλάδο αναψυχής».

    Ο David και ο Simon Reuben γεννήθηκαν στη Βομβάη. Παιδιά Εβραίων γονέων από το Ιράν, μετακόμισαν στο Λονδίνο ως έφηβοι και αργότερα ίδρυσαν την εταιρεία εμπορίας μεταλλευμάτων Trans-World στη δεκαετία του 1970.

    Το 1991, οι αδελφοί άνοιξαν ένα γραφείο στη Ρωσία και άρχισαν να αγοράζουν πλειοψηφικά μερίδια σε εργοστάσια αλουμινίου εκεί και στη γειτονική Ουκρανία. Πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρεία τους ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μετάλλων στον κόσμο. Πούλησαν το μερίδιο τους στην Trans-World στον Ρώσο μεγιστάνα Oleg Deripaska το 2000 έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, επενδύοντας τα έσοδα σε ακίνητα, εταιρείες του κλάδου αναψυχής και εταιρείες τεχνολογίας.

    Από το 2016, οι Reubens έχουν πουλήσει από μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις τους, την εταιρεία δεδομένων Global Switch. Στα τέλη Απριλίου, τα αδέρφια έκαναν συμφωνία ύψους περίπου 170 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά ενός συγκροτήματος λιανικής στο νούμερο 609 της Fifth Ave. στο Μανχάταν, από την SL Green Realty Corp.

    Jamie Reuben

    Η επόμενη γενιά

    Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ένας Reuben που πιθανότατα θα βρεθεί στις θέσεις των επισήμων στο γήπεδο του St James ’Park είναι ο γιος του David, Jamie, ο οποίος γίνεται 34 ετών αυτό το μήνα. Ο Jamie θα μπορούσε να πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, αναφέρουν πηγές.

    Είναι ήδη διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης Arena Racing Co. και του ποδοσφαιρικού συλλόγου του δυτικού Λονδίνου, Queens Park Rangers, όπου είναι πρόεδρος ο φίλος του Amit Bhatia, ο γαμπρός του μεγιστάνα του χάλυβα Lakshmi Mittal.

    Ο Jamie Reuben φαίνεται επίσης πιο άνετος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον πατέρα ή τον θείο του. Συμφώνησε να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα Times φέτος και ο λογαριασμός του στο Twitter – που ενημερώνεται τακτικά με δημοσιεύσεις σχετικά με το ποδόσφαιρο, την πολιτική και τις επιχειρήσεις – έχει 10.300 ακόλουθους.

    Στα τέλη Ιανουαρίου, όταν δημοσιεύτηκε η είδηση ότι οι Reubens ενδιαφερόταν για την Newcastle, τα μέλη του συλλόγου αποκάλυψαν ένα tweet του Jamie από το 2018, στο οποίο έλεγε ότι ήταν οπαδός της ομάδας και παρακαλούσε για μία συμφωνία. Μπορεί να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν την επιθυμία του.



    ΣΧΟΛΙΑ