• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η απίθανη επιχειρηματική διαδρομή του νέου δισεκατομμυριούχου της Ρωσίας

    • Bloomberg


    Ο Igor Shilov, ο οποίος ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή πουλώντας καπέλα από βιζόν στη Σιβηρία, μόλις έγινε δισεκατομμυριούχος.

    Η περιουσία του ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης United Medical Group, στην οποία κατέχει ποσοστό, μόλις εισήχθη στο χρηματιστήριο της Ρωσίας. Η αποτίμηση κατά την IPO ανήλθε στα 1,1 δισ. δολάρια.

    Ο 58χρονος επιχειρηματίας κατέχει περίπου το 55% της εταιρείας, η οποία λειτουργεί με το εμπορικό σήμα European Medical Center.

    Η επιχείρηση που παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε πλούσιους Ρώσους, είναι η τελευταία που προχώρησε στην πώληση των μετοχών της, καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση του περασμένου έτους.

    «Πρόκειται σε κάποιο βαθμό για μία προσωπική ιστορία», είπε ο Shilov μέσω email. «Η μητέρα μου έπαθε καρκίνο και συνειδητοποίησα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη ήταν η παροχή ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης στη Ρωσία».

    Το μερίδιο του Abramovich

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής δημόσιας προσφοράς που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich, ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι της Αγγλίας, είχε μερίδιο περίπου 6,9% στην εταιρεία και σχεδίαζε να πουλήσει μετοχές στην IPO. Eκπρόσωπος του, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Αν και η Ρωσία σημειώνει αύξηση στις IPO, οι μετοχές των εταιρειών που εισήχθησαν στην αγορά φέτος, κατέγραψαν πτώση. Η Fix Price Group, έχει υποχωρήσει κατά 14% από την IPO του Μαρτίου, ενώ η μετοχή της εταιρείας παραγωγής χαρτιού Segezha Group έχει μειωθεί κατά 8,5% από την εισαγωγή της τον Απρίλιο.

    Ο Shilov αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της πόλης Νοβοσιμπίρσκ της Δυτικής Σιβηρίας το 1986, και δημιούργησε την επόμενη χρονιά μία εταιρεία αναπαραγωγής βιζόν, κατασκευάζοντας προϊόντα από τη γούνα τους.

    Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, άρχισε να εισάγει κονσερβοποιημένα προϊόντα, ποτά και άλλα τρόφιμα στη Σιβηρία από την Ουγγαρία.

    Το 1998, ο Shilov και οι συνεργάτες του ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής χυμού, την OAO Nidan Juices, η οποία μετά μία και πλέον δεκαετία πουλήθηκε στην Coca-Cola έναντι αγνώστου τμήματος.

    Ο Shilov δήλωσε ότι πήρε από τη συμφωνία 250 εκατ. δολάρια, τα οποία χρησιμοποίησε για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού στην European Medical Center (EMC) το 2008.

    Οι ξένες πρεσβείες

    Η εταιρεία, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται ξένες πρεσβείες και επαγγελματίες αθλητές, είδε έκτοτε τα έσοδα της να υπερδεκαπλασιάζονται, φτάνοντας στα 241 εκατομμύρια ευρώ (285 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι. Το 2012, το private equity Baring Vostok Capital αγόρασε το 28% της EMC για 100 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αργότερα πούλησε.

    Οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία είναι παρόμοιες με αυτές κορυφαίων ξένων κλινικών, δήλωσε ο Shilov, προσθέτοντας ότι η προληπτική ιατρική και η αποκατάσταση είναι σημαντικοί τομείς ανάπτυξης αφού η πανδημία έχει ωθήσει τους ανθρώπους να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους.

    Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι οι εύποροι Ρώσοι θα προτιμήσουν την EMC από τις κλινικές της Δύσης, ειδικά μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών του Covid-19.

    Επίσης, η EMC έχει υψηλό κόστος, περιορίζοντας την δυνητική ομάδα πελατών της. Μια τυπική επίσκεψη εξωτερικών ασθενών κοστίζει 282 ευρώ, ανέφερε η εταιρεία στην παρουσίαση της IPO. Αυτό είναι σχεδόν το μισό ποσό του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

    Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος Shilov παραμένει σίγουρος για το μέλλον της εταιρείας, λέγοντας ότι αναμένει από την ιατρική βιομηχανία της χώρας να αναπτυχθεί γρήγορα.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ