• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ριμπολόβλεφ: Ο νέος Σκορπιός του μεγιστάνα είναι 43 μέτρα και κόστισε 20 εκατ. δολάρια

    • Bloomberg
    Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Ο νέος Σκορπιός του δισεκατομμυριούχου είναι 43 μέτρα και κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια

    Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πηγή:Bloomberg


    Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει στην κατοχή του όλα εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για τους δισεκατομμυριούχους. Ένα ρετιρέ στο Μανχάταν που αγόρασε για την κόρη του, έναν ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό όμιλο, ακριβά έργα τέχνης και, φυσικά, πολλά yachts.

    Ωστόσο, πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μόλις παρέλαβε τον Σκορπιό, ένα αγωνιστικό yacht 43 μέτρων (140 πόδια), το οποίο κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg.

    Πήρε το όνομά του από το ιδιωτικό ελληνικό νησί, τον Σκορπιό, όπου ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι το 1968. Το νησί ανήκει από το 2013 στην κόρη του Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα έναντι 153 εκατ. δολαρίων.

    Πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα για το πώς οι υπερ-πλούσιοι ξοδεύουν τεράστια ποσά για βίλες, έργα τέχνης και superyachts, με τον ιδρυτή της Amazon.com, Jeff Bezos και τον Steven Spielberg, να αποκτούν επίσης νέα yachts, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Σημειώνεται ότι τα 500 πλουσιότερα άτομα στον κόσμο πρόσθεσαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική καθαρή αξία της περιουσίας τους πέρυσι, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Η δύσκολη χρονιά του μεγιστάνα

    Η εξαγορά του yacht πραγματοποιήθηκε μετά από μία ταραχώδη χρονιά για τον Ριμπολόβλεφ, ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια διαμάχη με έναν έμπορο έργων τέχνης για αγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το 2015, υπέβαλε καταγγελία εναντίον του Υβ Μπουβιέ στο Μονακό, κατηγορώντας τον Ελβετό έμπορο ότι τον υπερχρέωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μία ντουζίνα πίνακες των Leonardo da Vinci, Rene Magritte και άλλων ζωγράφων. Ο Μπουβιέ και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται συνεχώς ότι δεν ήταν ποτέ μεσίτης του Ριμπολόφλεβ, δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι του και ότι ο Ρώσος είναι απλός ένας συχνός πελάτης που ήταν πρόθυμος να πληρώσει υψηλές τιμές.

    Ένας δικαστής του Μονακό απέρριψε την αρχική καταγγελία στα τέλη του 2019.

    Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς της Γενεύης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν την έρευνά τους για τις κατηγορίες περί απάτης του Ριμπολόβλεφ.

    Ο Ρώσος μεγιστάνας, 54 ετών, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά που πραγματοποιείται στην Ελβετία σχετικά με το αν βοήθησε παράνομα στην ενορχήστρωση της σύλληψης του Μπουβιέ στο Μονακό το 2015, ανέφερε το Bloomberg τον Απρίλιο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας.

    Παράλληλα, εταιρείες του Ριμπολόβλεφ μήνυσαν τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το 2018 με την κατηγορία ότι πουλούσε έργα τέχνης υπερτιμημένα. Σύμφωνα με τον Ρώσο επιχειρηματία, ο Μπουβιέ του είπε ψέματα για το κόστος των έργων τέχνης και κράτησε ο ίδιος την διαφορά, ενώ ο Sotheby’s διευκόλυνε αυτή την κίνηση γιατί γνώριζε πόσο πλήρωσε ο Μπουβιέ στους πωλητές.

    Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ριμπολόβλεφ.

    Η ομάδα του Μονακό και το δύσκολο διαζύγιο

    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα το 2011, όταν αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην ομάδα ποδοσφαίρου του Μονακό. Υπό την ηγεσία του, ο σύλλογος κέρδισε τον κορυφαίο τίτλο της Γαλλίας Ligue 1 την περίοδο 2016-2017.

    Παράλληλα βίωσε ένα δύσκολο διαζύγιο από την πρώην σύζυγό του Έλενα, την οποία παντρεύτηκε το 1987, περίοδο κατά την οποία και οι δύο σπούδαζαν σε ιατρική σχολή, στη ρωσική πόλη Περμ. Μετά από χρόνια αντιδικίας και δικαστηρίων, το 2014, ένας Ελβετός δικαστής δικαίωσε την Έλενα, με το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ακολούθησε συμβιβασμός των δύο πλευρών με αρκετά λιγότερα χρήματα.

    Η περιουσία του Ριμπολόβλεφ ανέρχεται σε 10,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Έφτιαξε την περιουσία του πουλώντας μερίδια του σε Ρώσους παραγωγούς λιπασμάτων για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία.

    Συγκεκριμένα, το 2010, ο επιχειρηματίας πούλησε την εταιρεία παραγωγής καλιούχου λιπάσματος Uralkali σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, καθώς και το μερίδιο του στην εταιρεία Silvinit. Μετακόμισε στο Μονακό εκείνη τη χρονιά, όπου ζει ακόμα.

    Ο Ριμπολόβλεφ έχει ήδη δύο μεγάλα cruise yachts. Αγόρασε το πρώτο, 67 μέτρων, πριν από σχεδόν 15 χρόνια, και παρέλαβε ένα δεύτερο, το 110 μέτρων Anna, από το ολλανδικό ναυπηγείο Feadship το 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα, αγόρασε το πρώτο του αγωνιστικό yacht, 17 μέτρων που τώρα ονομάζεται Sparti.

    «Ίσως κανένα άλλο άθλημα δεν σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ελευθερίας και συναισθηματικής ζωντάνιας», είπε ο δισεκατομμυριούχος για τους αγώνες με yacht, σε συνέντευξή του στο εταιρικό περιοδικό Nautor’s Swan το 2019. «Εδώ, όπως και στις επιχειρήσεις, πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε γρήγορες αποφάσεις”.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ